ناودانی upa و unp - فولاد فرتاک سورین

تفاوت ناودانی upa و unp

ناودانی‌ها یکی دیگر از مهم‌ترین انواع پروفیل به حساب می‌آیند که در دسته پروفیل‌های باز قرار می‌گیرند چراکه شکل هندسی این ناودانی‌ها، دارای مقطعی باز می‌باشد. ناودانی upa و unp نیز درست مثل دیگر پروفیل‌ها دارای سه قسمت اصلی هستند که شامل یک جان و دو بال است. جانِ پروفیل بین دو بالِ آن قرار می‌گیرد و بلندترین ضلع‌ را تشکیل می‌دهد. اما اندازه بال‌ها نسبت به جان، کوتاه‌تر است. عوامل مختلفی مثل شکل ظاهری و خواص مکانیکی، این ناودانی‌ها را به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌کند که هرکدام دارای ویژگی‌های مخصوص به خود می‌باشند. قیمت نبشی و ناودانی مشهد نیز به عوامل مختلفی از جمله کیفیت، کارخانه سازنده و وزن آن بستگی دارد. البته قابل توجه است که مدل‌های مختلف ناودانی‌ها فقط به دو ناودانی unp و upa ختم نمی‌شود، چراکه ما در این مطلب می‌خواهیم به معرفی این دو نوع مهم ناودانی و بررسی ویژگی هر یک از آن‌ها بپردازیم. با ما همراه باشید تا سفر کوتاهی به دنیای پروفیل‌ها داشته باشیم.

دسته بندی ناودانی ‌ها با توجه به نحوه ساخت

همانطور که گفتیم، این محصولات بر اساس معیارهای مختلفی دسته‌بندی می‌شوند که یکی از این معیارها، نحوه ساخت و تولید ناودانی است. این مقطع فلزی در ساخت و ساز کاربرد زیادی دارد و در موارد دیگری مثل ساخت چهارچوب در، ماشین‌آلات صنعتی، تابلو‌های برق، پایه‌ها و قاب‌ها نیز از آن استفاده می‌شود. جالب است بدانید ناودانی‌های استیل در صنایع غذایی نیز کاربرد دارند اما مدل‌های آلومینیومی به دلیل وزن سبک و استحکام بالایی که دارند بیشتر در ساخت و ساز حضور پیدا می‌کنند. مثلا ساخت قاب‌های درب و پنجره، معمولا به وسیله پروفیل آلومینیومی انجام می‌شود. در ادامه به معرفی 2 روش اصلی تولید ناودانی upa و upn می‌پردازیم.

1. روش پرس

به طور کلی همه ناودانی‌ها به دو روش تولید می‌شوند که یکی از آن‌ها روش پرس است و ناودانی‌هایی که با این روش تولید می‌شوند، ناودانی پرسی نام دارند. در این روش ابتدا ورق‌های انتخاب شده و خام، برش داده می‌شوند و همانطور که از اسم این روش هم پیدا است، پس از مرحله برش، وارد قالب می‌شوند و زیر دستگاه‌های پرس قرار می‌گیرند تا با فشار وارد شده، به شکل ناودانی upn یا upa در بیایند.

2. روش نورد سرد و گرم

اگر اطلاعات چندان زیادی هم درباره پروفیل‌ها و محصولات آهنی نداشته باشید، شاید باز هم نام روش نورد سرد یا گرم به گوشِتان خورده باشد. نتیجه استفاده از این روش، ناودانی‌های فابریک هستند. قطعات با قرار گرفتن روی یک تسمه فلزی به شکل ورق‌های ناودانی در می‌آیند. این روش هم به صورت نورد گرم و هم به صورت نورد سرد انجام می‌شود که هرکدام ویژگی‌ها و مراحل مخصوص خود را طی می‌کنند و در این مقاله به آنها نمی‌پردازیم.

دسته بندی ناودانی upa و unp - فولاد فرتاک سورین

دسته بندی ناودانی ها با توجه به شکل ظاهری

شکل مقطع ناودانی upn و upa یکی از مهم‌ترین عوامل برای تعیین شکل ظاهری آن‌ها است. شکل مقطع این محصولات به دو دسته c شکل و u شکل تقسیم می‌شود. در مدل u شکل بر خلاف اکثر مدل‌ها، ابعاد و اندازه باله‌ها نسبت به جان ناودانی بزرگ‌تر و بلندتر است اما در مدل c شکل دقیقا برعکس این موضوع اتفاق می‌افتد. یعنی درست مثل اکثر پروفیل‌ها، طول و ابعاد جان از باله‌ها بیشتر می‌شود. بعضی از ناودانی‌ها از لحاظ شکل ظاهری در دسته ناودانی‌های مشبک و بعضی دیگر در دسته ناودانی‌های ساده قرار می‌گیرند و این موضوع یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های بین ناودانی‌ها را تشکیل می‌دهد. البته تفاوت در وزن این محصولات نیز وجود دارد و به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می‌شوند. در ادامه این مطلب به توضیح درباره دو نوع ناودانی upa و upn و بررسی تفاوت‌های آنها می‌پردازیم.

اگر مایلید درباره انواع ناودانی بیشتر بدانید مقاله انواع ناودانی را از دست ندهید.

[read_more_progy id=’4612′]

ناودانی upa

این محصول در بازار به ناودانی ایرانی نیز شهرت دارد و دلیل این نام‌گذاری، استانداردی است که ناودانی بر اساس آن ساخته شده. این استاندارد، ایرانی است و مطابق سلیقه و اطلاعات مهندسین ایرانی طراحی شده است. از نظر بررسی ویژگی‌های ظاهری، ضخامت بال ناودانی upa نسبت به جان آن کمتر است و در مقایسه با ناودانی‌های دیگر نیز کمتر می‌باشد. شکل این ناودانی مخروطی نیست و باله‌ها به صورت عمودی روی جان ناودانی قرار می‌گیرند. این محصول در دسته ناودانی‌های سبک قرار می‌گیرد و در مقایسه با سایر محصولات وزن کمتری دارد. جالب است بدانید وزن ناودانی upa نسبت به میزان استاندارد هم، مقداری کمتر است و این وزن کم باعث کاهش قیمت ناودانی نیز می‌باشد. وزن کم و قیمت کمتری که upa دارد یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های آن با ناودانی unp است. از این محصول سبک برای ساخت ماشین آلات سبک، چهارچوب و قاب و ساخت و ساز به وفور استفاده می‌شود.

ناودانی unp

شباهت این ناودانی با مورد قبلی در این است که باله‌های آن روی قسمتِ جان عمود می‌شود اما تفاوت اصلی آن‌ها در وزنشان است. وزن ناودانی unp به دلیل ضخامت بالای ورقه‌های این پروفیل، بیشتر از ناودانی upa می‌باشد. که افزایش قیمت و استحکام را نیز به دنبال دارد. یعنی قیمت unp بیشتر از upa بوده و استحکام آن نیز بیشتر است. گاهی اوقات حتی امکان دارد که وزن یو اِن پی از جدول استاندارد کمی بیشتر باشد. این محصول در صنایع مختلف کاربرد بسیار دارد. بدون شک برای ساخت و ساز پروژه‌های سنگین از این پروفیل استفاده می‌شود و علاوه بر آن در ساخت ماشین آلات سنگین، ستون‌ها و بادبندها نیز کاربرد زیادی دارد. نکته جالبی که باید در مورد این محصول بدانید، وارداتی بودن آن است. البته نمی‌توان گفت به طور کامل از کشورهای خارجی صادر می‌شود ولی تعداد کارخانه‌هایی که در ایران این ناودانی را تولید می‌کنند، زیاد نیست و به همین دلیل اکثرا از کشورهای خارجی به مملکت ما وارد می‌شود.

تفاوت ناودانی upa و unp - فولاد فرتاک سورین

مقایسه و تفاوت ناودانی upa و unp

در قسمت‌های قبل به صورت جداگانه و کامل با هر یک از این ناودانی‌ها آشنا شدید، اما موضوع اصلی بحث ما، تفاوت این دو محصول است که در این قسمت می‌خواهیم ویژگی‌های هرکدام را بررسی کرده و به توضیح تفاوت‌های آن‌ها بپردازیم. یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های این دو محصول در وزن آن‌ها است. ناودانی upa در دسته ناودانی‌های سبک و unp در دسته سنگین‌ها قرار می‌گیرد. با اینکه هر دوی این ناودانی‌ها به یک روش تولید می‌شوند اما علاوه بر وزن، از نظر کاربری نیز متفاوت خواهند بود. در ادامه می‌خواهیم دقیق تر و به صورت موردی این تفاوت‌ها را بررسی کنیم.

1. تفاوت وزنی

تا اینجا فهمیدید که وزن upa از unp کمتر است اما به نظر شما دلیل علمی این تفاوت چیست؟ بررسی بال‌های هر دو محصول نشان می‌دهد که ضخامت بال‌ها در ناودانی unp بیشتر است و همین موضوع باعث افزایش وزن شده. همانطور که گفتیم، گاهی ممکن است وزن unp با جدول استاندارد برابر یا کمی از آن بیشتر باشد، اما این موضوع برای upa هم صدق می‌کند و گاهی اوقات وزن آن از میزان مشخص شده در جدول استاندارد کمتر است.

[read_more_progy id=’3706′]

2. تفاوت قیمتی

یکی از دلایل افزایش قیمت در ناودانی‌ها و پروفیل‌ها، وزن است. یعنی هر چه وزن یک محصول بیشتر باشد، قیمت آن افزایش پیدا می‌کند. به همین دلیل قیمت ناودانی unp از upa بیشتر است. البته وزن، تنها دلیل نیست. بلکه وارداتی بودن آن نیز بر افزایش قیمت تاثیر گذاشته است. افزایش قیمت و ویژگی‌های unp باعث شده که میزان استفاده از آن در ایران کمتر باشد، مثلا در سازه‌های کوچک به هیچ وجه از این ناودانی استفاده نمی‌کنند چون هم سنگین بوده و وزن سازه را بالا می‌برد و هم از لحاظ هزینه، به صرفه نیست.

3. تفاوت استانداردها

استانداردهایی که این دو ناودانی بر اساس آن‌ها ساخته شده‌اند، باهم تفاوت دارد. ناودانی unp بر اساس استاندارد DIN1026_1 ساخته و تولید می‌شود اما upa را بر اساس DIN1026_2 می‌سازند. این تفاوت در استانداردها، خود باعث ایجاد تفاوت‌های دیگری نیز می‌شود. مثلا خواص مکانیکی این دو محصول با یکدیگر فرق دارد و یکی از تفاوت‌های مهم این دو ناودانی را تشکیل می‌دهد.

4. تفاوت در میزان استحکام و مقاومت

به نظر شما مقاومت کدام یک از این دو ناودانی بیشتر است؟ با توجه به توضیحات قبلی، به راحتی می‌توانید به این سوال پاسخ دهید. همانطور که گفتیم وزن و میزان ضخامت بال‌های unp از upa بیشتر است و این موضوع باعث شده تا میزان مقاومت این ناودانی نیز بیشتر باشد. به همین دلیل است که از آن برای پروژه‌های سنگین استفاده می‌کنند. سازه‌هایی که از حساسیت بیشتری برخوردارند و به ناودانی‌هایی مثل unp بیشتر از هر پروفیل دیگری احتیاج دارند. اما برای پروژه‌های شخصی و نه چندان سنگین، استفاده از unp توصیه نمی‌شود چرا که علاوه بر افزایش قیمت نهایی پروژه، وزن سازه را نیز بیشتر می‌کند. البته یک ترفند وجود دارد که به شما کمک می‌کند در صورت نیاز به جای ناودانی upa از unp استفاده کنید و برعکس. مثلا سایز بزرگ یو پی اِی ویژگی‌های مشابهی با سایز کوچک یو اِن پی دارد و در بعضی موارد می‌توان با تغییر سایز، از هردوی این ناودانی‌ها برای پروژه‌های مختلف استفاده کرد. 

ناودانی upa و unp - فولاد فرتاک سورین

[cta_progy text=”لیست قیمت روز و خرید انواع ناودانی” link=”https://fooladfartak.com/product-category/channel-studs/”]

نتیجه‌گیری

ناودانی‌ها از آن دسته پروفیل‌های پرکاربردی هستند که در بسیاری از صنایع و به خصوص در ساخت و ساز، کاربرد زیادی دارند. در قسمت‌های قبل دو تا از پرکاربردترین ناودانی‌ها را به شما معرفی کردیم و به بررسی تفاوت‌های این دو در زمینه‌های مختلف پرداختیم. مثلا گفتیم که وزن یو ان پی از یو پی اِی (channel studs unp & upa) بیشتر می‌باشد. حالا دیگر می‌دانید که بهتر است از کدام محصول برای پروژه خود استفاده کنید. فولاد فرتاک سورین ارائه دهنده انواع محصولات فولادی و پروفیل‌ها است که با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت، محصولات خود را در دسترس شما قرار می‌دهد. فقط کافی است سری به سایت آن بزنید و در صورت تمایل، محصول مورد نظر خود را ثبت سفارش کنید.

4 پاسخ

  1. دنبال مقاله کاملتری بودم ولی به نسبت مقاله خوبی بود.

    1. سلام ودرود به شما. مقالات ما در صورت نیاز حتما به روز خواهد شد. ممنون که نظرتون رو با ما درمیان گذاشتید.

  2. ی سوال داشتم از خدمتتون بضی از جاهای مقاله گفتین ناودانی upn بضی جاها گفتین unp . کدومش درسته؟

    1. هر دو مورد درسته. در برخی از منابع unp و برخی دیگ upn به کار رفته ولی غالبا استفاده ازناودانی unp متداول تره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *