تیرآهن دوبل - فولاد فرتاک سورین

تیرآهن دوبل چیست؟

یکی از انواع ستون‌های مورد استفاده در سازه‌ها، تیرآهن دوبل(Double Beam) است که از پرکاربردترین آن‌ها بوده و با نام‌های ستون دوبل یا تیر جفت نیز شناخته می‌شود. این نوع تیرآهن از طریق اتصال دو تیرآهن I به وسیله پلیت و یا بست به وجود می‌آید و به کمک آن می‌توان مقاومت کششی و همچنین استحکام سازه را افزایش داد.

تیرآهن دوبل با داشتن سطح مقطع پهن، بسیار مقرون‌به‌صرفه بوده و توجیه استفاده اقتصادی آن، باعث شده که به یکی از تیرآهن‌های پرتقاضا تبدیل شود. ستون دوبل در کنار افزایش مقاومت سازه مزایای دیگری نیز دارد. از این روی ما در این مقاله  از فولاد فرتاک سورین بر آن شدیم تا تیرآهن دوبل، نحوه ساخت، مزایا و موارد استفاده از آن را به تفصیل برای شما بیان کنیم. در نهایت به معرفی بهترین قیمت روز آهن مشهد خواهیم پرداخت.

کاربرد تیر دوبل

یکی از مهم‌ترین جنبه‌هایی که لازم است برای بررسی تیرآهن دوبل مد نظر قرار داد کاربرد آن است. تیرآهن دوبل به شکل گسترده‌ای در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد و دلیل این امر افزایش ایمنی و استحکام بنا می‌باشد. اما ستون دوبل چگونه این کار را انجام می‌دهد؟ این نوع از تیرآهن سطح مقطع پهنی دارد که می‌تواند تنش وارده را کنترل نماید. مقاطع مرکب را از طریق اتصال مقاطع نورد شده و سپس اتصال آن‌ها به یکدیگر به کمک ورق می‌سازند. از جمله دلایل عمده استفاده از مقاطع مرکب در ساخت تیرآهن دوبل موارد زیر می‌باشند:

  • هنگامی که به تیرهای بال پهن و یا قوطی دسترسی نداشته باشیم می‌توانیم از تیرآهن‌های دوبل کمک گرفته و به این شیوه ستون‌های دوبل مقطع مد نظرمان را ایجاد نماییم.
  • در شرایط بحرانی احتمال کمانش (خمش) فولاد وجود داد و کمانش یکی از پارامترهای تعیین‌کننده در ساختار و مساحت سطح مقطع می‌باشد. از این روی چنانچه مقاطعی که در اختیار داریم دارای سطح مقطع مورد نظر نباشند، می توانیم از طریق دوبل کردن سطح مقطع را افزایش دهیم.
  • مقاطع مرکب در مقایسه با ستون‌هایی که از ورق فولادی ساخته می‌شوند در مواردی کاربرد سریع‌تر و آسان‌تری دارند.
  • نمونه هایی از مقاطع مرکب را می توانید در تصویر زیر مشاهده نمایید.
مقاطع مرکب - فولاد فرتاک سورین

مزایا و ویژگی های تیرآهن دوبل چیست؟

لازم به ذکر است که از مهم‌ترین مواردی که برای استفاده از تیر آهن دوبل باید مد نظر قرار داد دقت در جوشکاری است. هرگونه قصور در این مورد احتمال تضعیف ایمنی سازه را به همراه خواهد داشت. با این حال از آنجایی که تیرآهن دوبل سطح مقطع پهنی دارد، تنش وارده به سازه را تا حد امکان کاهش می‌دهد. تیر جفت مزایای دیگری نیز دارد که از میان آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تیرآهن با کیفیت و اصل می‌تواند افزایش مقاومت سازه را به همراه داشته باشد.
  • برای ایجاد سطح مقطع مورد نظر در صورتیکه به قوطی ستونی، تیرآهن بال پهن (IPB یا H شکل یا هاش) و … دسترسی نداشته باشید، استفاده از تیرآهن دوبل بهترین گزینه است.
  • به منظور مهار هرچه بهتر نیروهای کمانشی می‌توان سطح مقطع ستون را توسط تیرآهن دوبل افزایش داد.
  • تیرآهن دوبل در مقایسه با تیر ورق استفاده سریع‌تر و آسان‌تری دارد.
  • ورق فولادی که به منظور دوبل کردن تیرآهن I مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌تواند مقاومت ستون را در برابر نیروهای کششی افزایش دهد.

ویژگی‌های تیرآهن دوبل:

کیفیت: تیرآهن‌های دوبل که دارای کیفیت بالایی باشند، این قابلیت را دارند که مقاومت سازه را بصورت حداکثری افزایش دهند و این مورد از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های تیرآهن دوبل می‌باشد.

کشش: تیرآهن مورد استفاده در ستون دوبل از نوع IPE می‌باشد و در اتصالات آن ورق فولادی به کار برده می‌شود. این نوع از اتصالات باعث می‌شود که تیرآهن فولادی قابلیت تحمل کشش بیشتری را داشته باشد.

سهولت در انجام کار: تیرآهن دوبل تصب ساده و راحتی دارد که این امر سرعت اتمام پروژه را به حداکثر می‌رساند.

مقرون به صرفه: مواردی که گفته شد باعث می‌شوند تا روند بکارگیری این نوع از تیرآهن قیمت پایین‌تری داشته باشد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله انواع تیرآهن در فولاد فرتاک سورین را از دست ندهید.

[read_more_progy id=’3706′]

روش ساخت ستون دوبل یا ستون جفت چگونه است؟

انواع ستون یا تیرآهن دوبل که در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند عمدتاً به سه روش کلی تولید می‌شوند که این موارد شامل دوبله (یا جفت) کردن، اتصال از طریق ورق سرتاسری و اتصال به کمک بست موازی و مورب می‌باشند.

روش ساخت تیراهن دوبل - فولاد فرتاک سورین

اتصال دو تیرآهن به یکدیگر با استفاده از روش دوبل یا جفت کردن

در این روش دو تیرآهن IPE را در کنار هم و بر روی سطحی صاف (شاسی) قرار می‌دهند. تیرآهن‌ها را به گونه‌ای به یکدیگر می‌چسبانند که بال‌های دو تیرآهن در کنار هم قرار بگیرد. سپس این بال‌ها را از هر دو طرف به هم جوش می‌دهند. از آنجایی که جوشکاری سرتاسری در این روش ممنوع می‌باشد لذا لازم است بین نقاط جوشکاری فواصل مناسبی در نظر گرفته شود، زیرا در غیر این صورت حرارتی که از جوشکاری ساطع می‌شود می‌تواند باعث ایجاد اعوجاج در تیرآهن گردیده و ساختار شیمیایی و مکانیکی آن را تحت الشعاع قرار دهد.

حداکثر فاصله‌ای که در این روش میان بال‌های تیرآهن‌های IPE (ضخامت جوش) اتخاذ می‌شود نباید بیش از 5/1 میلی‌متر باشد. چنانچه این فاصله بیشتر شود به منظور تأمین مقاومت ستون، باید از مصالح پرکننده استفاده کرد. فاصله میان نقاط جوش حتماً باید کمتر از 30 سانتی‌متر باشد.

مشاهده قیمت تیرآهن IPE اصفهان از طریق کلیک بر روی باکس زیر

[cta_progy text=”لیست قیمت روز و خرید انواع تیرآهن IPE اصفهان ” link=”https://fooladfartak.com/product-category/girder-ipe//”]

اتصال دو تیرآهن به کمک ورق سرتاسری

برای تولید ستون جفت در این روش نیز از جوشکاری استفاده می‌شود. تفاوت میان این روش با روش دوبل این است که در طول این فرایند از یک ورق سرتاسری استفاده می‌شود و آن را به هر دو تیرآهن جوش می‌دهند. تولید تیر دوبل به کمک ورق سرتاسری به گونه‌ای است که پس از قرار دادن تیرآهن‌های معمولی در کنار هم، فرایند جوشکاری در محل اتصال به کمک یک ورق فولادی انجام می‌شود.

شایان ذکر است که در این روش نیز نباید به صورت ممتد جوشکاری کرد. همچنین فاصله لبه ورق تقویتی از لبه بال هر ستون باید دو سانتی‌متر باشد.

ویژگی تیراهن دوبل - فولاد فرتاک سورین

اتصال دو تیرآهن از طریق بست‌های موازی و مورب

به تیرآهن دوبلی که با اتصال از طریق بست‌های موازی و مورب ایجاد می‌شود، ستون پاباز یا ستون مشبک می‌گویند. این نوع ستون که پرکاربرترین نوع تیرآهن دوبل در ایران است، ارزان‌ترین نوع تیرآهن دوبل به شمار می‌رود. روش اتصال از طریق بست‌های موازی و مورب تفاوت‌های عمده‌ای با سایر روش‌ها دارد. مثلاً فاصله بین تیرآهن‌های IPE در این روش بیشتر بوده و به منظور اتصال آن‌ها به هم تعدادی ورق یا تسمه را به یکدیگر جوش می‌دهند.

در نتیجه این موضوع سطح مقطع ستون جفت و ممان اینرسی(ممان اینرسی یا لختی دورانی، مقاومتی است که اجسام در هنگام شروع به حرکت دایره‌ای یا توقف از حرکت دایره‌ای از خود به نمایش می‌گذارند) آن افزایش می‌یابد. جوشکاری در این روش را بصورت سرتاسری و پیرامون همه تسمه‌ها انجام می‌دهند. توجه داشته باشید که عرض تسمه‌ها نباید از نصف طول آن‌ها کمتر باشد.

روش‌هایی که برای نصب تسمه‌ها (قیدها) در ساخت ستون دوبل پاباز اتخاذ می‌شود به قرار زیر است:

  • قید افقی
  • قید تک مورب
  • قید مورب مضاعف
  • قید ورق مشبک
  • قید افقی و مورب

از مقایسه قیدهای ذکر شده در بالا باید گفت قیدهای افقی نسبت به قیدهای مورب مقاومت کمتری دارند. از طرفی ستون‌های مشبک نقاط ضعفی از قبیل کمانش موضعی دارند که برای رفع این نقیصه ستون دوبل را با بتن پر می‌کنند تا مقاومت ستون در برابر بلایای طبیعی نظیر زمین‌لرزه افزایش یابد.

[cta_progy text=”لیست قیمت روز و خرید انواع تیرآهن ” link=”https://fooladfartak.com/product-category/girder/”]

سخن پایانی

با توجه به آنچه گفته شد ستون‌ها از مهمترین قسمت‌های سازه هستند که وظیفه استحکام، پایداری و امنیت آن را بر عهده دارند. بنا به اهمیت تیرآهن‌ها به ویژه تیرآهن‌ دوبل(Double Beam) نمی‌توان از کیفیت آن‌ها صرف نظر کرد چراکه استحکام سازه را تحت الشعاع قرار می‌دهند. پس برای اطمینان از خرید تیرآهن دوبل باکیفیت بهتر است از طریق فروشگاه معتبر اقدام نمایید.

یکی از بهترین و معتبرترین مراکز عرضه کننده تیرآهن دوبل در ایران، فولاد فرتاک سورین است. ما با تضمین کیفیت و قیمت مناسب و همچنین مشاوره پیرامون خرید تیرآهن دوبل شما را در این مسیر یاری خواهیم کرد. برای مشاهده این محصول و انواع دیگر آهن آلات به سایت فولاد فرتاک سورین مراجعه کرده و سفارش خود را به صورت آنلاین یا از طریق تماس با شماره ۰۵۱۳۷۶۶۲۹۲۹ ثبت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *