جوش منقطع

جوش منقطع چیست و چه تفاوتی با جوش پیوسته دارد؟

اتصال دائمی فلزات به یکدیگر در همه صنایع اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل حرفه جوشکاری در حال حاضر یکی از مهم‌ترین شغل‌های صنعتی است. وظیفه جوشکار اتصال سطح مقطع دو فلز به یکدیگر است. در حال ایده‌آل، این اتصال باید به گونه‌ای انجام شود که محل جوش خوردن از بقیه نقاط قابل تشخیص نباشد، اگرچه این امر معمولا ممکن نیست. جوشکاری انواعی دارد که هر یک از آن‌ها مخصوص صنعت خاص است. علاوه بر آن تکنیک‌های جوشکاری نیز متفاوت هستند. انجام این تکنیک‌ها به شیوه درست به مهارت جوشکار و متریال به کار رفته بستگی دارد. یکی از این تکنیک‌ها جوش منقطع (Intermittent Welds) است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

جوش منقطع چیست؟

فرآیند جوشکاری زمان‌بر است و همین موضوع می‌تواند فرآیند کار در بسیاری از صنایع را آهسته‌تر کند. به همین دلیل  نیاز است در مواقعی جوشکاری با سرعت بیشتری انجام شود. همچنین گاهی اوقات برای اتصال دو قطعه سبک به یکدیگر نیازی به استفاده از جوشکاری پیوسته نیست. در این مواقع می‌توان از تکنیک جوشکاری منقطع بهره برد.

در جوشکاری منقطع تمامی سطح مقطع میان فلز جوش نمی‌شود، بلکه جوش‌ها به صورت جدا از هم قرار دارند. در این نوع جوشکاری در محلی بخیه‌های جوش را داریم و در هیچکونه جوشکاری انجام نشده است. به فاصله مرکز بدون جوش و مرکز بخیه جوش شده، اصطلاحا گام می‌گویند. بنابراین توجه کنید که گام به معنی طول محل جوشکاری نشده نیست. در این نوع تکنیک جوشکاری محل‌های جوش و گام‌ها به صورت متناوبی در ادامه هم قرار می‌گیرند و سطح مقطع دو فلز را در کنار هم نگه می‌دارند.

به دلیل قرار گرفتن متوالی خال جوش‌ها و گام‌ها در کنار هم به این تکنیک جوش کوک یا جوش بخیه هم گفته می‌شود. در این روش از گرمای کمتری به منظور جوش دادن دو قطعه استفاده می‌شود، بنابراین سطح چروکیدگی محل جوش کمتر از جوش معمولی است. این تکنیک دو نوع مخصوص به خود را دارد که در ادامه راجع به آن‌ها توضیح خواهیم داد.

انواع جوش منقطع

همانطور که گفته شد جوش منقطع دو نوع دارد، که با توجه به نیاز و کاربردی که دارند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. در هر دو نوع جوشکاری منقطع، خال جوش‌ها به صورت دو طرفه زده می‌شوند. یعنی سطح مقطع فلز از دو سمت جوش خواهد شد. با این وجود این دو نوع با یکدیگر تفاوت‌هایی نیز دارند.

نوع اول جوش منقطع اصطلاحا زنجیره‌ای نامیده می‌شود.

در این روش جوشکار، سطح مقطع را در دو طرف جوش می‌کند. توجه داشته باشید که در جوش زنجیره‌ای خال جوش‌های دو طرف در مقابل یکدیگر قرار دارند. در این روش نقاطی وجود دارند که به هیچ وجه و از هیچ سمتی جوش نشده‌اند. به همین دلیل استحکام این نوع جوش نسبتا پایین است. از این نوع جوش در مواردی استفاده می‌شود که فشار زیادی بر روی فلز و محل اتصال آن‌ها نیست.

در نوع دوم جوشکاری منقطع شیوه قرار گیری خال جوش‌ها در دو طرف، نسبت به هم متفاوت است. این نوع از جوشکاری منقطع اصطلاحا شطرنجی نامیده می‌شود. علت نام‌گذاری این روش آن است که در صفحه شطرنج، خانه‌های همرنگ فقط در گوشه‌ها با هم در ارتباطند و سطح مقطع مشترکی ندارند. در این روش جوشکاری تعداد و طول گام جوش‌ها در دو طرف یکسان است.

تفاوت این روش با نوع زنجیره‌ای در محل قرارگیری خال جوش‌ها است. در این روش بخیه جوش‌ها در دو طرف مقابل یکدیگر قرار ندارند. در ایده‌آل ترین جوش شطرنجی، خال جوش‌ها به طور کامل در مقابل بخش‌های خالی از جوش سمت مقابل قرار می‌گیرند. این نوع از جوش منقطع استحکام بیشتری دارد و به خوبی می‌تواند در بسیاری از صنایع جایگزین جوش پیوسته شود. مشاهده قیمت روز آهن مشهد در فولاد فرتاک سورین.

جوش منقطع

کاربرد جوش منقطع

در ابتدا باید توجه داشته باشید که در مواردی به هیچ عنوان نباید از جوشکاری منقطع و انواع آن استفاده نمود. در مواردی مثل اتصالات لوله‌ای باید حتما از جوش پیوسته استفاده کرد. چراکه در سیالات داخل لوله ممکن از درزهای میان خال جوش‌ها خارج شوند و ایجاد مشکل کنند. به همین دلیل در این موارد و مواردی که نیاز به بالاترین سطح استحکام و مهر و موم سازی است باید از جوش پیوسته استفاده نمود.

یکی از کاربردهای مهم جوشکاری منقطع، در مواردی است که جوش پیوسته باعث خم شدن و بد شکلی فلز می‌شود. اگر به حرفه جوشکاری مشغول باشید، حتما تا کنون متوجه شده‌اید که اگر سطح مقطع دو فلز به خوبی بر روی هم قرار نگیرند، استفاده از جوش پیوسته ممکن است باعث تاب برداشتن آن‌ها شود. در این موارد می‌توان جوش منقطع را جایگزین نمود و بدون هیچگونه مشکلی سطوح را بهم جوش داد.

یکی دیگر از کاربردهای اصلی این تکنیک، متصل کردن تسمه فلزی به سطح مورد نظر است. چراکه اگر بخواهید، تسمه‌ای را به یک بخش باریک متصل کنید، ممکن است نتوان از جوش پیوسته استفاده نمود. همچنین می‌توان از جوشکاری منقطع در اتصالاتی که نیاز به مهر و موم خاصی ندارند استفاده کرد، برای مثال در اتصال یک کفپوش فلزی می‌توان به منظور سبک تر شدن کار، از جوشکاری منقطع استفاده کرد. البته باید توجه کنید که در صورتی مجاز به استفاده از این روش هستید که سلامت سازه به خطر نیافتد.

همچنین می‌توان از جوشکاری به روش منقطع در مواردی که می‌خواهیم برای یک سطح مهار یا تکیه گاه ایجاد کنیم، استفاده کرد. همانطور که مشاهده می‌کنید، این تکنیک جوشکاری کاربردهای بسیار زیادی دارد که جوشکار می‌تواند با توجه به میزان تجربه و مهارت خود از آن بهره بگیرد.

[read_more_progy id=’4387′]

فواید جوش منقطع

استفاده از جوشکاری منقطع فواید بسیاری دارد و به همین علت هم بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به صرفه بودن این روش تنها مربوط به مسائل مالی نمی‌شود. حتی در مواردی ممکن است موجب استحکام بیشتر سازه نیز بشود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

یکی از مهم‌ترین دلایل به کار گیری جوش منقطع در صنایع مختلف، سریع‌تر انجام شدن آن است. در این روش تقریبا زمان جوش دو قطعه به یکدیگر نصف می‌شود و همین موضوع به معنی دوبرابر شدن سرعت انجام کار است. بالا رفتن سرعت باعث بیشتر شدن راندمان و بهره‌وری بیشتر می‌شود و موجب سوددهی بیشتر صنایع خواهد شد.

زمانی که جوشکار ترجیح می‌دهد از جوشکاری منقطع استفاده نماید، در واقع در مصرف متریال و سیم جوش نیز صرفه جویی می‌کند. با توجه به بالا رفتن قیمت‌ها در سال‌های اخیر، استفاده از این تکنیک می‌تواند موجب کاهش چشمگیر هزینه‌ها شود. همچنین اصطحلاک دستگاه‌های جوشکاری کمتر می‌شود و کارفرما نیز هزینه‌های کمتری را بابت نیروی کار متحمل خواهد شد.

در این روش از مواد کمتری برای اتصال دو قطعه به یکدیگر استفاده می‌شود. همین موضوع باعث کمتر شدن وزن نهایی قطعات خواهد شد. این موضوع در صنایع مانند خودروسازی و حمل و نقل اهمیت زیادی دارد. چراکه وزن بیشتر محصول در این صنعت به معنی مصرف انرژی بیشتر است. ضمنا در برخی مواقع وزن سنگین سازه ممکن است فشار بیشتری را به فونداسیون وارد کند. بنابراین در این مواقع استفاده از جوشکاری منقطع به صرفه تر است.

معایب جوش منقطع

همانطور که گفته شد از این روش نمی‌توان در جوشکاری بعضی قطعات استفاده کرد. برای مثال در جوشکاری قطعات مربوط به مخازن مایعات، باید حتما از جوش پیوسته استفاده کرد.

ضمنا باید توجه کرد که جوش منقطع در بسیاری از موارد استحکام پایینی دارد، بنابراین در مواردی که نیاز به اتصالات محکمی داریم، نباید از جوشکاری منقطع استفاده کرد.

همچنین انجام این تکنیک جوشکاری باید حتما به صورت دو طرفه انجام شود و نیازمند مهارت بالای جوشکار است. بنابراین در مواقعی که امکان جوشکاری دو طرفه وجود ندارد، نباید از جوشکاری منقطع استفاده کرد.

به طور کلی به خاطر داشته باشید که استفاده از جوش به روش منقطع در مواردی انجام می‌شود که سرعت انجام کار برای ما در اولویت است و یا می‌خواهیم در هزینه‌ها صرفه جویی شود.

[cta_progy text=”لیست قیمت روز و خرید انواع میلگرد ” link=”https://fooladfartak.com/product-category/rebar/”]

مقایسه جوش پیوسته و منقطع

این دو روش به شکل گسترده‌ای در حرفه جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. آنچه در اینجا اهمیت دارد، اطلاع از موارد کاربرد هر یک از این دو روش است. متریال به کار رفته در جوش پیوسته و منقطع تفاوتی ندارد و شیوه‌ اجرای این دو تکنیک است که با هم متفاوت است.

همانطور که گفته شد، در تکنیک جوش منقطع از حرارت کمتری استفاده می‌کنیم. توجه داشته باشید که در این روش هم جوشکاری و ذوب فلز به صورت کامل انجام می‌شود، اما این کار در دمای پایین تری انجام خواهد شد.

جوشکاری پیوسته به دلیل پرکردن همه فضاهای میان دو سطح، استحکام بیشتری را ایجاد می‌کند و تقریبا در هیچ جایی محدودیت استفاده ندارد. اما توجه داشته باشید که اجرای آن نیازمند به کار بردن مواد اولیه بیشتری است که به طبع هزینه‌های بیشتری برای کارفرما ایجاد می‌کند.

همانطور که گفته شد در تکنیک جوشکاری منقطع گام جوش‌ها وجود دارند که به معنی فاصله مراکز جوش شده از مراکز جوش نشده هستند. در جوشکاری پیوسته به دلیل جوش شدن تمام سطح اتصال، از این اصطلاح استفاده نمی‌کنیم.

همچنین از مهم‌ترین ویژگی‌های جوشکاری منقطع سریع‌ بودن آن است. در حالی که استفاده از جوش پیوسته به زمان بیشتری نیاز دارد و همین موضوع هزینه نیروی کار را نیز بالاتر خواهد برد.

در مواقعی که جوشکار احتمال می‌دهد که امکان شکستگی و یا تاب برداشتن سطح فلز وجود دارد، نیز حتما از جوش منقطع استفاده می‌کند. استفاده از جوش پیوسته در این موارد، فشار بیشتری را به سطوح وارد کرده و ممکن است باعث کج شدن یا شکستگی آن‌ها شود.

معمولا اکثر جوشکارها و کارفرماها ترجیح می‌دهند که استفاده از جوشکاری منقطع (Intermittent Welds) را در اولویت کار خود قرار دهند، چراکه سریع‌تر، ارزان‌تر و به صرفه‌تر است.

2 پاسخ

  1. اگه تو مراحل خرید اینترنتی آهن به مشکل برخوردم چطور با شما ارتباط برقرار کنم؟

    1. سلام و درود به شما. شما می‌توانید پیش از ثبت سفارش اینترنتی از منو اصلی صفحه راهنمای خرید آهن را مشاهده کنید و یا با تلفن 37662929 با کارشناسان فولاد فرتاک سورین ارتباط برقرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *