ورقهای فلزی انواع مختلفی دارند که با توجه به فرایند تولید و مواد اولیه که در ساخت آن استفاده میشود، قاعدتا قیمت ورق متفاوت خواهد بود. یکی از انواع ورقهای فلزی، ورق روغنی است. شاید این محصول را با نام ورق نورد سرد هم شنیده باشید، چرا که روش تولید آن، نورد سرد است. ورق روغنی(Types of oiled steel sheets) کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد؛ مثلا در ساخت یخچال، لباسشویی، ظرفشویی و سایر لوازم خانگی از آن به وفور استفاده میشود. بهتر است بدانید، بعد از تولید، برای جلوگیری از زنگ زدگی، این ورقها را روغنکاری میکنند. از خصوصیات مهم ورق روغنی میتوان به قابلیت شکل پذیری و کشش پذیری بالا، مقاومت در برابر نفوذ و خصوصیات مغناطیسی اشاره کرد.
- تاریخچه ورق روغنی
- انواع ورق روغنی کدام اند؟
- مشخصات انواع ورق روغنی
- کاربرد ورقهای روغنی
- تفاوت ورق روغنی و ورق سیاه
- تفاوت ورق روغنی و ورق گالوانیزه
- روش تولید ورق روغنی
- ضخامت ورق روغنی
- وزن ورق روغنی
- کارخانجات تولید ورق روغنی
- نکات مهم هنگام خرید ورق روغنی
- روشهای فروش ورق روغنی
- قیمت ورق روغنی در بورس کالا
- نتیجه گیری
تاریخچه ورق روغنی
شاید بعضی از مردم بر این باور باشند که تولید محصول به وسیله ورق روغنی و استفاده از آن، یک نوآوری جدید است اما اگر با تاریخچه این نوع ورق آشنا باشید، میدانید که در صد سالِ پیش هم مردم از آن استفاده میکردند. استفاده از ورق روغنی برای ساختمان، به دهه پنجم قرن هجده بازمیگردد، اما این کار صرفا برای تجربه بود و به تعداد زیادی ساختمان ختم نشد. در قرن نوزدهم، استفاده از ورقهای روغنی در ساختمان بیشتر شد اما استفاده از ورق در آن دوره هم محدود بود چون اطلاعات مردم از این ساخت و ساخت به حد کافی نبود.
انواع ورق روغنی کدام اند؟
همه ورقهای روغنی شبیهِ هم نیستند و با توجه به عناصری که در آنها به کار میرود با یکدیگر تفاوت دارند؛ در نتیجه قیمت ورق روغنی متفاوت است. جالب است بدانید که این محصولات، دارای تاریخ انقضای معینی نیز هستند و اگر بعد از آن تاریخ استفاده شوند، ممکن است به پروژه آسیب بزنند یا در عملیات پرسکاری پاره شوند. در ادامه قصد داریم انواع ورق روغنی را با توجه به آلیاژ به کار رفته، فرآیند حرارتی و معیارهای دیگر به شما معرفی کنیم.
۱- ورق روغنی St12
در بین انواع ورق های روغنی، بیشترین کاربرد متعلق به ورق روغنی St12 است. این محصول قابلیت شکل دهی و خم شدن نیز دارد و در بسیاری از پروژهها از آن استفاده میکنند. هر دو سطح این ورق دارای کیفتی یکسان هستند و قابلیت جوش پذیری نیز دارند.
۲- ورق روغنی St13
این نوع از ورق روغنی بر خلاف مدلِ قبلی، از قابلیت کشسانی پایینتری برخوردار است و وقتی به پرس کاری با عمق کم نیاز داشته باشیم، از St13 استفاده میکنیم.
۳- ورق روغنی St14
از این محصول، بیشتر برای پرس کاریهای عمیق استفاده میشود چرا که ورق روغنی St14 به قابلیت کشسانی بالایی که دارد مشهور است. حتی شاید در بازار، ورق روغنی St14 را با عنوان ورق فوق کشسان هم معرفی کنند. از این محصول، در صنعت خودروسازی، بیشتر از سایر ورقها استفاده میشود.
مشخصات انواع ورق روغنی
مهمترین ویژگی ورقهای روغنی، مقاومت و استحکامِ آنها است و این موضوع، باعث کاربرد فراوان آنها در صنایع مختلف شده است. این استحکام بالا به دلیل استفاده از روش نورد سرد در ساخت ورقها است. از دیگر ویژگیهای مهم ورق روغنی میتوان به سطح صاف و صیقلی آن اشاره کرد که میتواند کاربرد تزئینی هم داشته باشد.
کاربرد ورقهای روغنی
در قسمتهای قبل، با ویژگیهای هرکدام از ورقهای روغنی آشنا شدید اما در ادامه قصد داریم به کاربرد آنها بپردازیم، تفاوت کوچکی که بین ویژگیهای انواع ورق روغنی وجود دارد، باعث شده تا کاربرد آنها نیز گاهی متفاوت باشد.
نوع ورق روغنی | کاربرد |
---|---|
St12 | ساخت قطعات الکترونیکی، کانتینر سازی، اتومبیلسازی، پوسته کوره، کشتیسازی، صنعت ساختمانسازی و عمران، مخازن تحتفشار |
St13 | ساخت لوازمخانگی و اداری، خودروسازی، ساخت سازههای صنعتی و ساختمانی |
St14 | ساخت فیلتر اتومبیل و ساخت بدنه اتومبیلها |
Ek2 | اجاقگازهایی که صفحه فلزی لعاب گیر |
QSTE | قطعات زیرین اتومبیل |
جالب است بدانید علاوه بر موارد بالا، از این ورقها در ساخت دربهای ضد سرقت، پنکه سقفی، کابینت و تابلوهای راهنمایی و رانندگی نیز استفاده میشود.
تفاوت ورق روغنی و ورق سیاه
شاید بعضی از ما هنوز ورق روغنی را با ورق سیاه اشتباه بگیریم پس برای جلوگیری از این موضوع بهتر است، با تفاوتهای ورق روغنی و سیاه آشنا شویم. یکی از مهمترین تفاوتهای این دو محصول، در روند ساخت آنها است. ورق سیاه با روش نورد گرم ساخته میشود و دمایی که در آن تولید میشود، بیش از ۸٠٠ درجه است اما ورق های روغنی با روش نورد سرد ساخته شده که بیشترین دمای آن، نهایتا به ۲٠٠ درجه سانتی گراد میرسد. چون ورق سیاه به روش نورد گرم تولید میشود، در نتیجه ظاهر تیرهتری هم دارد و اصلا به همین دلیل، از آن با عنوانِ ورق سیاه یاد میکنیم. این تفاوتها خود را در اختلاف قیمت ورق سیاه و ورق روغنی هم نشان میدهد.
تفاوت ورق روغنی و ورق گالوانیزه
از آنجایی که فرآیند ساخت و تولید ورق گالوانیزه با ورق روغنی متفاوت است، طبیعتا ویژگیهای متفاوتی هم دارند. این دو ورق، از نظر قیمت، ابعاد و کاربرد با یکدیگر فرق دارند. از نظر طول عمر باید گفت که ورقهای گالوانیزه طول عمر بالاتری دارند و به همین دلیل، قیمتِ آنها نیز از ورق روغنی بیشتر است. ظاهر ورقهای روغنی بهتر از گالوانیزه است و ابعاد کوچکتر و جمع و جورتری هم دارند. ضخامت این محصول نیز در مقایسه با ورق گالوانیزه کمتر میباشد.
روش تولید ورق روغنی
از آنجایی که ورق روغنی به روش نورد سرد تولید میشود، ضخامت کمی هم دارد. نورد سرد، روی ورقها کشش و فشار وارد میکند و باعث تولید یک ورق مستحکم با قابلیت فرم دهی کمتر میشود. از آنجایی که ورقهای فلزی باید دارای قابلیت شکلپذیری هم باشند، به همین دلیل پس از تولید، آنها را آنیل کاری میکنند تا انعطاف پذیری ورق افزایش پیدا کند.
پیشنهاد میکنیم مقاله انواع ورق رنگی را از دست ندهید.
فرآیند نورد سرد
همانطور که گفته شد، ورق های روغنی به روش نورد سرد ساخته میشوند، در این فرآیند، ابتدا ورقها را به وسیله اسید میشویند؛ سپس آن را روغنکاری کرده و به غلتکها میفرستند. وقتی ورق از آخرین غلتک عبور میکند، سخت میشود و هنوز قابل انعطاف نیست. برای ایجاد انعطاف بیشتر در ورق روغنی، آن را آنیل کاری میکنند که در ادامه درباره این فرآیند توضیحاتِ لازم را خواهیم داد.
فرآیند آنیل کاری
برای ایجاد انعطاف بیشتر در ورق، آن را آنیل کاری میکنند. آنیل کاری را میتوان در دو روش مختلف انجام داد. روش اول آنیل کاری بچینگ(batching) و روش دوم آنیل کاری پیوسته ( continous Annealing) است. در روش بچینگ چهار یا پنج ورق کویل را روی یک سطح ثابت قرار میدهند و طوری آن را قرار میدهند که از اکسید کنندههای موجود در هوا، در امان بماند. سپس کویلها را به وسیله گاز، بخار و هوا گرمادهی میکنند. در روش پیوسته آنیل کاری، فولاد را روی یک تسمه به داخل کوره میفرستند و سپس آن را سرد میکنند تا به شکل کویل در بیاید.
فرآیند پرداخت رول ورق سرد
پرداخت کاری یکی از مراحل مهم برای ورق روغنی است. این مرحله پس از آنیل کاری انجام میشود. یعنی بعد از آنیل کاری، ورقها وارد فرآیند نورد سطحی میشوند. در این فرآیند ورقها با کاهش زیادِ دما مواجه میشوند و در نهایت، محصولی یکنواخت به دست مشتری میرسد.
ضخامت ورق روغنی
میزان ضخامت ورق روغنی از ویژگیهای مهم آن است که در فرآیند نورد سرد تعیین میشود. برای اینکه ضخامت این محصول از حد استاندارد کمتر یا بیشتر نشود، باید ورود نیروهای کششی را کنترل کرد. البته ورقهایی که دارای استانداردهای مختلف هستند، طبیعتا با ضخامتهای متفاوتی هم عرضه میشوند و این ضخامت بر اساس درجه دسته بندی میشود. یعنی هرچه درجه یک ورق بالاتر باشد، ورق نازکتر خواهد بود و هرچه درجه پایینتر باشد، ورق فولادی ضخیمتر است. با دانستن وزن و اندازه ورق، میتوانید ضخامت آن را نیز پیدا کنید. ضخامت ورقهای روغنی موجود در بازار معمولا بین 0.3 تا ۳ میلیمتر و عرض استاندارد آن در محدوده 125-100 میلی متر می باشد.
وزن ورق روغنی
وزن ورق روغنی در مقایسه با ورق سیاه کمتر است اما جالب است بدانید استحکام آن بیشتر است. برای به دست آوردن وزن این نوع ورق هم مثل ورقهای فولادی دیگر باید طول، عرض، ضخامت و عدد چگالی ورق را در یکدیگر ضرب کنید.
کارخانجات تولید ورق روغنی
تولید کنندگان ورق روغنی در ایران، متعدد هستند و از محصولات تولید شده آنها، در صنایع مختلف مثل خودروسازی و لوازم خانگی، استفاده میشود. جالب است بدانید قیمت ورق گالوانیزه از ورق روغنی بیشتر بوده، چراکه ورق روغنی، پیش نیاز تولید ورق گالوانیزه است و کارخانجات تولید ورق روغنی، ورق گالوانیزه را هم تولید میکنند. از مهمترین تولید کنندگان این محصولات در ایران میتوان به
ورق روغنی فولاد مبارکه اصفهان
ورق روغنی فولاد غرب آسیا
ورق روغنی هفت الماس اشاره کرد.
نکات مهم هنگام خرید ورق روغنی
فراموش نکنید، یکی از مهمترین نکات برای خرید ورق های روغنی، کارخانهای است که قصد دارید از آن خرید کنید. خرید از یک برند معتبر، کیفیت محصول شما را تضمین میکند. خرید از تولید کنندهای که سابقه زیادی دارد، بسیار منطقیتر از یک برند کمتر شناخته شده است. توجه به تاریخ مصرف ورق روغنی، از نکات مهم دیگری است که باید آن را در نظر گرفت.
روشهای فروش ورق روغنی
در گذشته که دسترسی به تکنولوژی کمتر بود، کارخانجات محصولات خود را به روش سنتی به فروش میرساندند. اما این روزها با راه اندازی یک وبسایت برای هر تولید کننده، مشتریان میتوانند به راحتی محصولات تولید کننده مورد نظر خود را مشاهده کرده و قیمت آنها را بررسی و با یکدیگر مقایسه کنند. شرکتها، ورق روغنی را با سایز و ضخامت مختلف به مشتریان عرضه میکنند و در کنار آن، خدمات دیگری مثل برش، پانچ و فرمینگ نیز ارائه میشود.
قیمت ورق روغنی در بورس کالا
قیمت ورق روغنی همیشه ثابت نیست و به عوامل مختلفی بستگی دارد. نرخ دلار، میزان تعرفه واردات، میزان تولید ورق، عرضه و تقاضا همگی از عوامل موثر در تعیین قیمت این نوع ورق هستند. علاوه بر این موارد، قیمت مواد اولیه هم میتواند تاثیر بزرگی بر روی قیمت این محصول داشته باشد، طبیعتا هرچه قیمت مواد اولیه بیشتر باشد، قیمت ورق روغنی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
لیست قیمت روز و خرید انواع ورقنتیجه گیری
تا اینجا به خوبی با ورق روغنی(Types of oiled steel sheet) و نحوه تولید آن آشنا شدید. و با توجه به اطلاعات داده شده، حتما تا الان تصمیماتی برای خرید ورق روغنی، گالوانیزه و یا ورق سیاه گرفتهاید. همانطور که گفتیم انتخاب تولید کننده و فروشنده معتبر در نتیجه نهایی کار شما تاثیر بسیار زیادی دارد. فولاد فرتاک سورین یکی از بهترین فروشندگان انواع ورقهای فولادی در ایران است. اگر قصد خرید دارید پیشنهاد میکنیم سری به محصولات فولاد فرتاک زده و محصول مورد نظر خود را به صورت آنلاین یا تماس با شماره 05137662929 ثبت سفارش کنید. در پایان اگر تجربهای از خرید و یا استفاده از انواع ورق فلزی دارید، در زیر همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.