سازههای بتنی این روزها به یکی از رایجترین سازهها تبدیل شده و آن را در بسیاری از قسمتهای هر شهر مشاهده میکنید. با نیازمندی بشر به ساختمانهای محکم و مقاوم، در واقع نیاز به سازههای بتنی بیشتر شد و آنها جای خود را در بین مردم باز کردند. اما برای بنیاد کردن سازههای بتنی قطعا به ابزارآلاتی نیاز خواهیم داشت تا بتوانیم هرچه مقاومتر و محکمتر، سازه را بنا کنیم. یکی از این ابزارآلات، میلگرد است که در ساخت سازه بتنی اهمیت بالایی دارد و از آن به وفور استفاده میکنند. وقتی بتن با میلگرد ترکیب میشود، به مستحکمترین حالت خود خواهد رسید در نتیجه میزان مقاومتش در برابر بارهای فشاری بیشتر خواهد شد. این ترکیب باعث محبوبیت بیشتر سازههای بتنی نیز شده است. میلگرد انواع مختلفی دارد و دارای سایزهای مختلفی نیز هست که با توجه به نوع بتن و هدفی که از ساخت آن دارید، از میلگردهای مختلف استفاده میشود. یکی از رایجترین میلگردهایی که در بتن از آن استفاده میکنیم، میلگرد سنجاقی است که بخش مهمی ازاستحکام بتن را تامین میکند به همین دلیل یکی از اصلیترین ابزارها در آرماتوربندی نیز به شمار میآید. اگر دوست دارید بیشتر با کاربردهای میلگرد سنجاقی (Pin rebar) آشنا شوید و بیشتر آن را بشناسید، و یا اگر قصد خرید میلگرد دارید، با توجه به افزایش قیمت میلگرد اطلاعات خود را پیش از خرید به روز کنید، پس به هیچ وجه این مطلب را از دست ندهید.
میلگرد سنجاقی چیست؟
شکل ظاهری این محصول باعث شده که به میلگرد سنجاقی شهرت پیدا کند. چراکه این میلگرد با اینکه جثه کوچکی دارد اما از هر دو طرف خم شده و به شکل سنجاق در آمده است. میلگرد سنجاقی به نامهای دیگری مثل قلاب دوخت، دوخت ستون، رکابی و سنجاقکی نیز معروف است. این میلگرد تاثیر مهم و مستقیمی روی تحمل بار بتن در برابر انواع نیروها دارد. به همین دلیل است که استفاده از آن در اکثر پروژههای بتنی انجام میشود. حالا منظورمان دقیقا از بارهای وارد شده بر بتن چیست؟ این بارها شامل لرزش یا زلزله، باد و طوفان و دیگر حوادث طبیعی مثل سیل میشود که با وجود میلگرد سنجاقی، مقاومت بتن در برابر این بارها، چند برابر خواهد شد. شکل ظاهری این میلگرد تنوع زیادی دارد و هرکدام از این اشکال، کاربرد مخصوص به خود را دارند. اما بهترین مدل میلگرد در میلگردهای سنجاقی، مدل a2 و سایز ۸ و ۱٠ است. البته باید با مهندس در این رابطه مشورت کرد، چراکه نوع میلگرد به نقشه سازه نیز وابسته است.
معرفی انواع میلگرد سنجاقی
این میلگرد آجدار، فقط به یک شکل و یک مدل ختم نمیشود بلکه در سه نوع مختلف ساخته خواهد شد. در ادامه قصد داریم به معرفی این سه نوع بپردازیم.
۱- میلگرد سنجاقی با خم استاندارد
همانطور که گفتیم، اصلیترین ویژگی میلگرد سنجاقی این است که از دو طرف خم میشود. در این نوع میلگرد اندازه خم شدگی دو طرف میلگرد حدود ۱۲ برابر قطر میلگرد میباشد. برای مثال، اگر قطر میلگرد ۱۶ میلیمتر باشد، خم آرماتور سنجاقی حدودا ۲٠ سانتیمتر خواهد بود. این مدل از میلگرد سنجاقی، کاربرد زیادی در سازههای بتنی دارد.
پیشنهاد میکنیم مقاله میلگرد نرمال را از دست ندهید.
۲- میلگرد سنجاقی با خم نیمه استاندارد
در این مدل، زاویه خم شدگی میلگرد از هر دو طرف به یک اندازه نیست. یعنی از یک طرف به اندازه زاویه ۹٠ درجه خم میشود و از طرف دیگر به اندازه زاویه ۱۳۵ درجه خم خواهد شد. در نتیجه دو طرف میلگرد با یکدیگر برابر نخواهد بود. شکل این میلگرد مثل چنگک میباشد و با مدل اول و سوم متفات است.
۳- میلگرد سنجاقی با خم دو طرفه ۱۳۵ درجه
در این نوع میلگرد، بر خلاف مدل قبلی که فقط یک طرف آن به اندازه زاویه ۱۳۵ درجه خم شده بود، هر دو طرف به اندازه ۱۳۵ درجه خم میشوند. هرچند که جهت آنها با یکدیگر متفاوت است. مثلا یکی رو به بالا و دیگری رو به پایین است. به طوری که شکل میلگرد چیزی شبیه به ~ میشود. البته مدل دیگری هم وجود دارد که در آن، جهت هر دو به یک سمت است.
میلگرد سنجاقی چگونه در ستونها اجرا میشود؟
میتوان گفت اصلیترین بخش ستونهای بتنی و دیوارها، میلگرد سنجاقی است. که نحوه بستن آن طی دو مرحله نسبتا طولانی انجام میشود. در ادامه به توضیح و معرفی این دو مرحله میپردازیم.
مرحله اول
در این قسمت ابتدا، تعداد میلگردهای مورد نیاز را مشخص میکنیم. و تعیین میکنیم که دقیقا به چند عدد میلگرد سنجاقی احتیاج است. اما برای مشخص کردن این تعداد، باید به طول ستون و تعداد خاموتهای آن آگاهی داشته باشیم. مثلا اگر طول میلگردهایی که به صورت عمودی روی ستون قرار گرفتند، دو متر باشد، به ازای هر ۱۵ سانتیمتر به یک خاموت احتیاج داریم. هر خاموت هم به یک آرماتور سنجاقی نیاز دارد. هرچه تعداد این میلگردهای طولی بیشتر باشد، به تعداد بیشتری از سنجاقیها احتیاج پیدا میکنیم. اگر دقیقا نمیدانید خاموت چیست، بهتر است بگوییم که یک آرماتور عرضی چهارگوش است که دور تا دور ستون بتنی را احاطه میکند. هرچند که خاموت هم با توجه به استفادهای که از آن میشود، میتواند شکل متفاوتی داشته باشد. در نتیجه باید برای اجرای میلگردها، به شکل خاموت هم دقت کنید. فراموش نکنید که در نهایت، چگونگی قرار گرفتن میلگردها و تعداد میلگردهای سنجاقی به نظر مهندس بستگی دارد و کسی که سازه را طراحی کرده، میتواند نظر درست و کارشناسی شدهای در رابطه با میلگردهای آن ارائه دهد.
با کلیک بر روی باکس زیر میتوانید مقاله انواع میلگرد را مشاهده کنید.
مرحله دوم
در مرحله دوم، به سراغ میلگردهای استاندارد میرویم که در قسمت قبل، راجع به آنها صحبت کردیم و گفتیم هر دو خم آنها، ۹٠ درجه میباشد. در این مرحله، نباید فاصله بین میلگردها بیشتر از ۲٠ سانتیمتر باشد. بعد از سنجاقیهای استاندارد، نوبت به سنجاقیهایی میرسد که یک طرف آنها دارای زاویه ۹٠ درجه است. این سنجاقیها، باید به صورت یک در میان در ستون قرار بگیرند. سیم مفتول وسیلهای است که مسئولیت وصل کردن آرماتورهای قلاب دوخت را به میلگردهای طولی وصل میکند.
میلگرد سنجاقی چه کاربردی دارد؟
اگر به ظاهر این میلگرد نگاه کنید، شاید در برخورد اول تصور کنید که به دلیل ظاهر کوچکی که دارد، از اهمیت بالایی برخوردار نیست. اما این محصول، اهمیت زیادی به خصوص در استحکام سازه بتنی دارد. برای ساخت ستونهای بتنی، در اولین مرحله باید ستون را با میلگرد آرماتوربندی اجرا کرد. پس از آرماتوری بندی، روی آن را بتن ریزی میکنند. با این کار، ستونهای بسیار مستحکمی خواهیم داشت. استفاده از میلگرد سنجاقی در این سازهها، حکم نگهدارنده را دارد و باعث میشود که در صورت ورود فشار و لرزش به ستونها، سازه از هم پاشیده نشود. دقت کنید که استحکام میلگردهای طولی در ستونها به این دلیل است که آنها زیر فشار زیادی قرار گرفتهاند. یکی دیگر از کاربردهای میلگرد سنجاقی، در دیوارهای برشی خودش را نشان میدهد. این دیوارها از جنس بتن هستند و چون فشار برشی ساختمان به آنها وارد میشود، میلگردهای طولی که داخل آنها به کار میرود، باید از استحکام بالایی برخوردار باشند. برای ثابت نگهداشتن میلگردهای عمودی و تثبیت استحکام آنها، از قلاب سنجاقی استفاده میکنیم. آرماتور سنجاقی در ساخت اسکلت فلزی نقش بسیار مهمی دارد و در هر سازهای که آرماتور، نقش زیرساز را ایفا کند، میلگرد سنجاقی هم حتما در آنجا کاربرد دارد. از دیگر جاهایی که میلگرد سنجاقی در آن کاربرد دارد، میتوان به ساختمانهای بتنی، صنایع کشاورزی، پل و سدسازی اشاره کرد. البته همه کاربرد میلگرد سنجاقی به اینجا ختم نمیشود اما اصلیترین و مهمترین کاربرد آن، در ساختمانهای بتنی میباشد.
لیست قیمت روز و خرید انواع میلگردمقررات استفاده از میلگرد سنجاقی در فونداسیون
طبیعتا هرچیزی قاعده و قانون خودش را دارد و استفاده از مصالح ساختمانی نیز شامل این موضوع میشود. با توجه به آیین نامههای بین المللی باید برای استفاده از میلگرد قلاب دوخت یا همان میلگرد سنجاقی به مواردی توجه کرد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
برای مثال، دقت کنید که اگر یک میلگرد را داشته باشیم که دارای خم ۱۳۵ درجه باشد، و انتهای آن حدود ۶ برابر قطر کل میلگرد یعنی ۷۵ میلیمتر باشد، باید خم ۹٠ درجه میلگرد به میزان ۸ برابر قطر میلگرد خم شود.
فاصله بین میلگردها از مسائل مهمی است که باید به آن توجه کرد. مثلا اگر فاصله بین آنها ۱۵ سانتی متر باشد و بیشتر از سه میلگرد در هر خاموت داشته باشیم، در این شرایط باید به سراغ آرماتورهای سنجاقی رفت تا به وسیله آنها، میلگردها را محکم کنیم.
اگر تعداد طبقات سازه شما، بیشتر از پنج طبقه باشد، دیگر مهم نیست که چند میلگرد در ستونها به کار ببرید، فقط هر طور که شده باید ستونها را مجهز و استحکام آنها را تضمین کرد.
اگر تعداد میلگردهای طولی در هر ستون بیشتر از ۱۲ عدد باشد، در اینجا دیگر بهتر است از میلگرد سنجاقی استفاده نکنیم. چراکه این کار باعث بروز مشکل در بتن خواهد شد. در این شرایط باید از خاموتهای لوزی شکل استفاده کرد که یک میلگرد در هر گوشه از آن محافظت میکند.
پیشنهاد میکنیم با کلیک بر روی باکس زیر مقاله میلگرد تقویتی را هم مطالعه بفرمایید.
استفاده از میلگرد سنجاقی چه مزایایی دارد؟
استفاده از قلاب دوخت یا همان میلگرد سنجاقی در ستونهای بتنی مزایا و معایبی دارد که در ادامه قصد داریم به چند مورد از مزایای آن اشاره کنیم.
1. شکل ظاهری این محصول باعث شده تا بتواند میلگردهای طولی را در جای خود نگه داشته و باعث استحکام آنها شود. این موضوع یکی از مهمترین ویژگیهای میلگرد سنجاقی است.
2. از دیگر مزایای این محصول میتوان به کوچک بودن و سبک بودن آن اشاره کرد. که باعث شده بتوانیم در هر قسمتی از آن استفاده کنیم و همینطور حمل و نقل آسانی نیز دارد.
3. میتوان به جای استفاده از میلگرد سنجاقی، از نوعی خاموت استفاده کرد که کاربردی شبیه به کاربرد میلگرد سنجاقی دارد. اما استفاده از آن، معایبی مثل شلوغ شدن میلگردها و سختی هنگام بتن ریزی را به همراه دارد. پس نتیجه میگیریم که استفاده از سنجاقی، عقلانی تر است.
4. از دیگر مزایای میلگرد سنجاقی میتوان به اجرا و نصب راحت آن اشاره کرد که به دلیل ساختار ساده آن میباشد.
معایب استفاده از میلگرد سنجاقی
طبیعتا هرچیزی در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز هست. در قسمت قبل با مزایای میلگرد سنجاقی به خوبی آشنا شدید، اما در این قسمت قصد داریم تا شما را بیشتر با معایب این محصول آشنا کنیم.
• از معایب مهم این میلگرد میتوان به سایز و اندازه دقیق آن اشاره کرد که حتما باید با ستون مورد نظر مطابقت داشته باشد و اگر این اندازهها با یکدیگر هماهنگی لازم را نداشته باشند، کار را بسیار سخت میکند.
• همانطور که گفتیم این محصول از دو طرف دارای خم شدگی است که اندازه این خم ها باید کاملا دقیق باشد و حتی یک اشتباه کوچک میتواند عواقب بدی را در نتیجه کار به بار بیاورد.
• یکی دیگر از معایب این میلگرد، محدودیت استفاده از آن است تا وقتی که تعداد میلگردها در ستون کمتر از ۱۲ عدد باشد، میتوانیم از میلگرد سنجاقی استفاده کنیم اما اگر تعداد از ۱۲ عدد بیشتر شود باید از میلگردهای غیر سنجاقی استفاده کرد.
• در اجرای این میلگرد، فاصله ها از اهمیت بالایی برخوردارند به همین دلیل نصب و اجرای آن باید زیر نظر مهندس انجام شود.
لیست قیمت روز و خرید انواع میلگردنتیجه گیری
این مقطع کوچک با کاربردهای بزرگ، یکی از اصلیترین ابزارها برای ساخت سازههای بتنی است که کمک بزرگی به استحکام ستونها میکند. اگر به استفاده درست از میلگرد سنجاقی، آگاهی کامل نداشته باشیم، طبیعتا کار با آن سختتر خواهد شد. بدون وجود این محصول، ستونها و دیوارهای برشی با کمترین نیروهای لرزهای، فرو خواهند ریخت و هیچ تضمینی برای استحکام آنها وجود ندارد. فراموش نکنید که در اجرای میلگرد سنجاقی (Pin rebar) باید حتما از آییننامه بین المللی پیروی کرد تا به نتیجه مطلوب رسید. علاوه بر آن، پروژه باید زیر نظر مهندسین و مرحله به مرحله پیش برود تا همه چیز سر جای خود باشد. اگر قصد خرید میلگرد سنجاقی را دارید، بهتر است بدانید که فولاد فرتاک سورین ارائه دهنده انواع محصولات فولادی است و شما میتوانید با بازدید از سایت آن، محصول مورد نظر خود را با کیفیت بالا و قیمت مناسب ثبت سفارش کنید.
کاش ی روزی برسه که همه سازنده ها با وجدان کاری ساختمون بسازن و جون هم نوعاشون براشون مهم باشه. رعایت کردن خیلی از مسائل تو ساختمون نه تنها هزینه نداره بلکه بسیار هم راحته. فقط یه آدم باوجدان چ کاربلد میخاد که اون کارهارو انجام بده. فونداسیون تو ساختمون پایه و اساس ی ساختمونه که اگ درست اجرا نشه کل ساختمون رو هواست. استفاده از نبشی کرنربید هم یکی ازون تکانه که خیلی سهل انگاری میشه توی اجراش
سلام و درود به ما دوست عزیز. ممنون که نظرتون را با ما به اشتراک گذاشتید. درسته کاملا؛ ما هم تایید میکنیم صحبت شمارو. بخش زیادی از ساختمون های اطرافمون تو خیلی از شهر های بزرگ به همین سبک ساخته شده و هیچ نهادی هم پاسخگو نیست. تو این وضعیت فقط وجدان آدم ها و خود سازنده هاست که میتونه با ساخت ساختمون های مقاوم جلوی خیلی از فجایع نظیر متروپل رو بگیره.