ساخت یک ساختمان فرآيند زمانبر و پرهزینهای است؛ از نقطهی آغاز که خرید زمین بنا است تا ساخت اسکلت فلزی و ریزهکاریهای بنا، همه و همه هزینههای زیادی را روی دست سازندگان ساختمان میگذارند. با وجود این، برنامه داشتن و مدیریت صحیح پروژهی ساختمان سازی، میتواند به شما در کنترل هزینه ساخت ساختمان کمک زیادی کند. اولین کاری که اکثر مردم عموما برای کاهش هزینه ساخت ساختمان انجام میدهند مقایسه قیمت مصالح ساختمانی به خصوص قیمت روز آهن مشهد است؛ ازاین رو ما در این مقاله قصد داریم راه حلهای متفاوتی را جهت کاهش هزینه ساخت ساختمان و مدیریت آن ارائه دهیم، با ما همراه باشید.
استفاده از روش LSF برای کنترل هزینههای ساختمان سازی
LSF نوعی سیستم پیش ساخته فولادی است که از مقاطع جدار نازک ال جی اس ساخته شدهاست. مقاطع این سیستمها در اصل ورقهایی با ضخامت کم و از جنس فولاد هستند که پوشش گالوانیزه هم دارند. این ورقهای فولادی نازک عمدتا با دستگاههای مخصوص و به شکل پروفیلهای سبک تولید میشوند و در دسترس قرار میگیرند. سازهی LSF اغلب با استفاده از اتصالات پیچیدهای به اجرا در میآیند. در واقع این سازه چهارچوب کلی ساختمان را تشکیل میدهد و سایر اجزای ساختمان هم با پروفیلهای سبک ساخته شده و با سرامیک و سنگ و…پوشیده میشوند. در این روش نمای داخلی ساختمان هیچ تفاوتی با ساختمانهای دیگر نخواهد داشت.
سازههای LSF کاربردهای فراوانی در صنعت ساختمان سازی دارند؛ از جمله در ساخت ساختمانهای حداکثر 5 طبقه، مجموعههای آموزشی یا ورزشی، ساخت بناهای نیم طبقه در فضاهای مرتفع، افزودن طبقات در پشت بام و ساخت شهرکهای مسکونی در حداقل زمان ممکن. در مجموع این سازهها برای ساخت ساختمانهایی که محدودیت طبقه دارند مناسب هستند. پیشنهاد میکنیم مقاله سازه بتنی بهتر است یا سازه فولادی را در فولاد فرتاک سورین مطالعه بفرمایید.
مزایای استفاده از سیستم سازه ای LSF
سازههای LSF با توجه به ساختار و ویژگیهایی که ذکر کردیم، مزایای زیادی هم به دنبال دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- وزن پایین نسبت به دیگر انواع سازههای پیش ساخته
- سهولت نصب و اجرا
- صرفه جویی در زمان و استفاده از نیروی کار
- امکان تولید انبوه و اجرای سازه در کوتاهترین زمان
- کیفیت بالای ساخت در تمامی سازهها
- امکان اجرا در شرایط آب و هوایی متفاوت
- مقاومت بالا در برابر اتش سوزی و حرارت
- مقاومت در برابر زنگ زدگی و تغیبرات شیمیایی
- کاهش نیاز به مصالح غیرقابل بازیافت
- نیمه عمر زیاد
- ضد زلزله بودن
- کاهش نیاز به تجهیزات کارگاهی برای نصب و اجرا
استفاده از سازههای پیش ساخته برای کاهش هزینه ساخت ساختمان
سازهها یا ساختمان پیش ساخته به بناهایی میگویند که مصالح آن در یک فضای اولیه، مثل فضای کارخانه یا کارگاه ساخته میشود و سپس در محیط نهایی استقرار ساختمان، مونتاژ میشود. در مورد مجوز احداث و پروانهی ساخت تفاوتی بین سازههای پیش ساخته و ساختمانهای بتن آرمه وجود ندارد و تمام مراحل مربوط به دریافت مجوز از شهرداری و ادارهی مسکن و شهرسازی باید طی شوند. در این سازهها به فونداسیون بزرگی مانند فونداسیون ساختمانهای بتن آرمه نیازی نیست.
استفاده از سازههای پیش ساخته مزیتها و فواید زیادی دارد؛ از جمله این که سازههای پیش ساخته را میتوان متناسب با هر کاربردی تولید کرد، برپاسازی و نصب آنها راحت است، مقاومت خوبی در برابر زلزله و آتش سوزی دارند، متناسب با شرایط هر منطقهی آب و هوایی امکان ساخت آنها وجود دارد، برتری خوبی در زمینهی عایق صوتی و حرارتی نسبت به دیگر ساختمانها دارند، در کوتاهترین زمان ممکن و بدون ایجاد آلودگی در محیط برپا میشوند، امکان دمونتاژ و جداسازی آنها و در صورت لزوم نصب مجدد آنها در موقعیت دیگری وجود دارد. علاوه بر همهی موارد ذکر شده، مهمترین مزیت استفاده از این سازهها کاهش هزینه ساخت ساختمان و صرفه جویی در استفاده از نیروی انسانی است.
انواع ساختمان های پیش ساخته
سازههای پیش ساخته علاوه بر سازهی LSF که پیش از این معرفی شد، به چند دستهی دیگر نیز تقسیم میشوند که در این بخش آنها را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
ساختمان پیش ساخته بتنی
سازههای پیش ساخته بتنی از بتنهای آماده تولید میشوند و برای ساخت مراحلی را طی میکنند که شامل آماده کردن قالب، فولاد گذاری، بتن ریزی و عمل آوری میشود.
استفاده از این سازهها میتواند مزایای زیادی به دنبال داشته باشد، مانند برخورداری از کنترل کیفی بالاتر در زمان بارگذاری و انجام آزمایشات، سرعت ساخت و بازدهی بیشتر، عدم وجود محدودیت زمانی و مکانی برای نصب و بهره مندی و انجام عملیات پیش تنیدگی که موجب کاهش ارتفاع تیر خواهد شد.
سازههای پیش ساخته PVC
این سازهها نوعی بنای قابل حمل هستند که از مونتاژ صفحات پیویسی تولید میشوند. صفحات پیویسی مقاومت خوبی در برابر فرسایش دارند، همچنین قیمت ارزان آنها و قابلیت مونتاژ سازه در محل کارگاه موجب صرفه جویی در هزینه ساخت ساختمان خواهد شد. پیویسی در بخشهای مختلف ساختمان از جمله در ساخت پنجره، لوله، کف سازی و… نیز کاربرد دارد.
سازههای پیش ساخته چوبی
سازههای چوبی در مقایسه با سازههای بتنی و فلزی بسیار سبکتر هستند. معمولترین زیربنایی که در ساخت این سازهها مورد استفاده قرار میگیرد، شالودهی گسترده ( slab ) بوده که نسبت به دیگر مدلهای فونداسیون ارزانتر و سبکتر است. پس از مشخص شدن محل استقرار ساختمان، اسکلت ان نصب میشود و سپس دیوارههای خارجی و برخی دیوارهای داخلی، مستقیما به پی بتنی سازه متصل خواهند شد. این سازهها علاوه بر قیمت پایین مزایای دیگری هم دارند. از جمله مقاومت بالا در برابر زلزله، زیبایی ظاهری به نسبت هزینهی کم، دوام بالا، زمان ساخت کم، ایجاد محیطی آرامش بخش و… .
نکاتی برای کاهش دادن به هزینه ساخت ساختمان
علاوه بر استفاده از سازههای پیش ساخته که موجب صرفه جویی هزینه ساخت ساختمان میشوند، روشهای دیگری نیز برای این مساله وجود دارد که رعایت آنها میتواند تا حد قابل توجهی به مدیریت هزینهها کمک کند.
داشتن طرح و برنامه
این نکته اگر جه بدیهی به نظر میرسد اما خیلی اوقات به طور جدی در نظر گرفته نمیشود. قبل از آن که ساخت بنا رسما آغاز شود، بهتر است مسائلی روشن شوند؛ از جمله این که چه زمینی و با چه مساحت و خصوصیاتی برای ساخت بنای مد نظر مناسب است، بهترین و متناسبترین مواد اولیه و مصالح کدامند، سبک طراحی داخل ساختمان به چه صورت خواهد بود و مسائلی از این قبیل. با روشن شدن این موارد و جمعآوری اطلاعات مورد نیاز برای شروع، میتوان به طراحی نقشهی کلی ساختمان اقدام کرد.
مشاوره گرفتن
به غیر از مهندسان و کارفرمایان باتجربه که سالها در زمینهی ساخت و ساز فعالیت داشتهاند، هیچکس نمیتواند تنها با تکیه بر دانش محدود خود پروژهی ساختمان سازی را تکمیل کند. بنابراین از الزاماتی که موجب کاهش هزینه ساخت ساختمان نیز میشود، مشاوره گرفتن برای انجام پروژه است. شرکتهای مشاورهای و متخصصان زیادی برای این کار وجود دارند که با تحقیق و جستوجو میتوان بهترین آنها را انتخاب کرد. با دریافت مشاورهی تخصصی احتمال بروز خطا و در نتیجه به هدر رفتن سرمایه و زمان کاهش پیدا میکند و بدین صورت میتوان در هزینههای ساختمان سازی صرفه جویی کرد.
مدیریت صحیح پروژه
ساختمان سازی هم برای پیشروی درست، اصولی و بدون اشتباه، مانند دیگر صنایع و پروژهها، به مدیریت حرفهای احتیاج دارد. یک مدیر باتجربه و متخصص میتواند نقش زیادی در کاهش هزینه ساخت ساختمان ایفا کند. البته استفاده از مدیر به حجم پروژهی درحال ساخت بستگی دارد؛ گاهی اوقات حتی ممکن است استفاده از مدیر هزینهی بیشتری هم روی دست صاحبان پروژه بگذارد. بنابریان اگر پروژه به حدی وسیع است که به مدیری حرفهای احتیاج دارد، باید برای استخدام او اقدام شود. یک مدیر حرفهای باید بتواند موارد مختلفی را بررسی و تحلیل کند، زمان شروع پروژه را تعیین کند، همچنین تجهیزات و سرمایهی مورد نیاز را نیز مشخص کند. علاوه بر این، مدیر پروژه باید بتواند یک برنامهی زمانی کامل و انعطاف پذیر طراحی کند به طوری که صفر تا صد کارها را پوشش بدهد.
مشخص کردن لیست نیروی انسانی مورد نیاز و زمان بندی حضور موثر نیروها از دیگر وظایف مدیر است که تاثیر بسزایی در کاهش هزینههای ساخت ساختمان دارد. تخمین میزان مصالح و مواد اولیه هم اگر به درستی انجام شود، در این مورد موثر خواهد بود. در برخی موارد دیده شده که پیمانکاران برای افزایش سرعت و کاهش هزینههای ساختمان اقدام به استفاده از جوش منقطع به جای جوش پیوسته در ستونهای ساختمان میکنند که این کار بسیار خطرناک بوده و جان افراد ساکن در آن سازه را تهدید میکند. هنوز خاطره تلخ ساختمان پلاسکو تهران و متروپل آبادان در خاطر همه ما وجود دارد و اقداماتی از این دست میتواند خاطرات تلخ دیگری را برای همه ما به وجود بیاورد. پس وقتی سخن از کاهش هزینههای ساخت ساختمان و صرفه جویی به میان میآید، هدف کاهش کیفیت سازه نیست بلکه استفاده از روش ها جدید و صرفه جویی در هزینههایی است که مقاومت سازه رابه خطر نیندازد.
مدیر باید طبق برنامهی زمانی مشخص شده پیش برود و پروژه را در این مسیر کنترل کند و حتما از یک مهندس ناظر برای کنترل کیفی ساخت ساختمان براساس معیارهای دولتی از جمله شهرداری و نظام مهندسی، کمک بگیرد.
استفاده مناسب از مصالح و تجهیزات
بخش پر هزینهی ساخت ساختمان، تهیهی مواد اولیه، مصالح و تجهیزات مورد نیاز پروژه است. آجر، سیمان، ماسه، تیرآهن، بتن و… از جمله مواد اولیهی معمول و متداول پروژههای ساختمان سازی هستند اما باید در تهیهی آنها دقیق بود و طبق برنامه ریزیهای مدیر پیش رفت. برای صرفه جویی در هزینهها، برخی اوقات میتوان از مصالح باقی مانده پروژههای پیشین استفاده کرد، یا این که براساس نظر متخصصان میتوان از مصالح ارزانتر استفاده نمود، چراکه همیشه الزامی به خرید مصالح درجه یک و مرغوب وجود ندارد.
برای تجهیزات هم همین شرایط وجود دارد؛ گاهی اوقات میتوان برای استفاده از بیل، کلنگ، فرغون و… از تجهیزات متعلق به کارگران و بنّاهای پروژه بهره گرفت و گاهی هم میتوان به جای خرید تجهیزات، برخی از آنها را اجاره کرد که طبیعتا هزینهی کمتری به دنبال خواهد داشت. البته توجه به این نکته ضروری است که اگر قصد اجارهی تجهیزات را دارید، باید بررسی کنید که با توجه به بازهی زمانی پروژه، اجاره به صرفه تر است یا خرید؟ گاهی اوقات به دلیل طولانی بودن زمان انجام پروژه ساخت ساختمان، اجارهی تجهیزات هزینهبر تر از خرید آن میشود.
اگر طرح بازسازی دارید و قرار است ساختمان قبلی تخریب شده و بنای جدیدی احداث شود، شما میتوانید با جمعآوری آهن آلات ساختمان تخریب شده و فروش آن علاوه بر کسب سود و کاهش هزینههای ساخت ساختمان جدید از فواید بازیافت ضایعات آهن از جمله حفاظت از محیط زیست بهره ببرید.
لیست قیمت روز و خرید انواع تیرآهنجمع بندی
در این مقاله سعی کردیم پیشنهاداتی را برای کاهش هزینه ساخت ساختمان (Reduce the cost of building construction) مطرح کنیم، چراکه امروزه با وجود تورم و بالا رفتن قیمت مصالح و تجهیزات، هزینههای ساختمان سازی سرسام آور است و هرگونه اقدامی که بتواند این هزینهها را کاهش بدهد، مفید خواهد بود. همچنین شما میتوانید جهت دریافت مشاوره رایگان هنگام خرید آهنآلات با کارشناسان فولاد فرتاک ارتباط برقرار کنید. امیدواریم مطالب گفته شده کمک کننده و سودمند واقع شده باشند.
ممنون از فولاد فرتاک برای این مقاله کاربردی و جالب
با سلام به شما دوست عزیز . خوشحالیم که این مقاله تونسته نظر شمارو جلب کنه.
ی تجربه ای که طی این سال ها که کار ساختمانی انجام دادم اینه که همیشه تا حد ممکن همه مصالح مورد نیاز همون اول پروژه بخرین که لازم نباشه بعدن گرون تر بخرین.
سلام و درود به شما. ممنون که تجربه خودتون با ما به اشتراک گذاشتین. نظر ما هم همینه. با توجه به افزایش همیشگی قیمت ها و مصالح ساختمانی در کشور ما همیشه این مشکل وجود داشته که براورد ابتدایی ساخت یک پروژه معمولن کمتر از هزینه نهایی میشه که بخشی از ان به دلیل افزایش قیمت های مصالح ساختمانی است. اگه شما امکان پیشخرید یا انباری برای نگهداری مصالح ساختمانی دارید میتوانید مصالح موردنیاز خود را خود را در ابتدا پروژه خریداری کنید.