اگر تا به حال در یک پروژه ساخت و ساز حضور پیدا کرده باشید، حتما میلگرد جزو پرکاربردترین مصالحی بوده که مشاهده کردهاید. در بین انواع مراحل ساختمانسازی، برای اجرای فوندانسیون، بیشتر از هر مرحله دیگری از میلگرد استفاده میکنند. این مقطع فولادی باارزش انواع مختلفی دارد که از آنها میتوان به میلگرد ساده، میلگرد آجدار، میلگرد حرارتی و… اشاره کرد. برای مسلح کردن بتن ساختمان معمولا از میلگرد آجدار استفاده میشود چون آجهایی که روی میلگرد وجود دارد وقتی در کنار بتن قرار میگیرد، باعث افزایش استحکام آن میشود. انواع دیگر میلگردها هم وجود دارند که علاوه بر استحکام، مقاومت کششی و خمشی بتن را بیشتر میکنند. میلگردهای تقویتی کاری میکنند که فشارهای وارد شده بر بتن، روی آن اثر نکند و تاثیر بدی نداشته باشد. در این مقاله میخواهیم به معرفی میلگردهای تقویتی بپردازیم. جالب است بدانید مقاومت کششی بتن با میلگرد تقویتی (Reinforcing Rebar) ارتباط مستقیم دارد. این محصول فولادی میتواند اهالی یک ساختمان را از خطرات زلزله مصون نگهدارد. انعطاف بالا یکی از مهمترین ویژگیهای میلگرد تقویتی به شمار میآید. در ادامه این مطلب با میلگرد تقویتی بیشتر آشنا خواهید شد. از خرید میلگرد مشهد و قیمتِ آن گرفته تا ویژگیها و انواع آن. اگر دوست دارید بیشتر درباره میلگرد نیشابور و قیمت روز میلگرد بدانید، به هیچ وجه این مطلب را از دست ندهید چرا که در پایان، دریای عظیمی از اطلاعات درباره این مقطع فولادی در ذهن شما خواهد بود. با ما همراه باشید.
میلگرد تقویتی چیست؟
تا اینجای کار کمی با این مقطع فولادی آشنایی پیدا کردید اما در این قسمت میخواهیم بیشتر به آن بپردازیم. اگر در میان انواع مختلف این محصول، مثل میلگرد آجدار یا میلگرد ساده و… بخواهیم پرکاربردترین آن را معرفی کنیم، قطعا باید گفت که میلگرد تقویتی نسبت به سایر مدلها، کاربرد بیشتری دارد. بیشترین کاربرد این محصول در رابطه با بتن است. با اینکه بتن یکی از مقاومترین مصالح ساختمانی به شمار میآید اما استقامت چندانی در برابر نیروهای کششی ندارد به همین دلیل به هنگام زلزله امن نیست. حالا برای رفع این ناامنی، میلگرد تقویتی به کمک ما میآید تا با استفاده از آن مقاومت کششی ساختمان افزایش پیدا کند. البته معمولا ابتدا از میلگرد آجدار برای افزایش استحکام استفاده میشود و اگر کافی نبود، سپس به سراغ نوع تقویتی میرویم. برای تولید مقاطع فولادی معمولا از دو روش نورد گرم و نورد سرد استفاده میشود و برای ساخت میلگرد تقویتی روش نورد گرم انتخاب میشود. جالب است بدانید انعطاف این محصول آنقدر زیاد است که میتوانید آن را تا ۱۸٠ درجه خم کنید. اصلا همین انعطاف زیاد باعث شده تا مقاومت کششی بتن افزایش پیدا کند. البته از میلگرد فقط برای مقاومت بتن از آن استفاده نمیکنند و در زمینههای دیگر صنعت ساختمانسازی نیز کاربرد مهمی دارد. شما میتوانید بهترین نوع میلگرد بازار را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید که در دو نوع آجدار یا بدون آج در بازار موجود است ولی میلگرد آجدار بیشتر از بدون آج خواهان دارد و استفاده بیشتری از آن میشود.در ادامه میخواهیم به نحوه محاسبه وزن و قیمت میلگرد تقویتی و خرید آن نیز بپردازیم، اما بهتر است قبل از رفتن به سراغ موضوع قیمت، درباره کاربرد این محصول بیشتر حرف بزنیم.
3 کاربرد اساسی میلگرد تقویتی
کاربرد این محصول آنقدر زیاد است که میتوان گفت بدون استفاده از آن نمیتوانید ساختمان خوبی را پایهریزی کنید. باید در برابر نیروهایی که به ساختمان وارد میشوند چیزی وجود داشته باشد تا بتواند آنها را مهار کند. میلگرد تقویتی دقیقا همین کار را انجام میدهد و از ساختمان در برابر فشارهای کششی، باد، زلزله و دیگر نیروها محافظت میکند. در ادامه میخواهیم به طور مفصل درباره این 3 زمینه که شامل فوندانسیون، دیوار برشی و تیرچه میشوند و میلگرد در آن کاربرد اساسی دارد صحبت کنیم.
1- طراحی دیوار برشی
طراحی دیوار برشی از جمله کارهایی است که برای مقاومت بیشتر ساختمان انجام میشود. به خصوص در مکانهایی که روی گسل قرار دارند یا در معرض باد و طوفان شدید هستند، طراحی دیوار برشی واجب است. دیوار برشی دارای دو نوع مختلف است که شامل جفت و مونولیتیک میشوند. اینکه کدام یک از این دو را برای ساختمان انتخاب کنید به نظر و صلاح مهندس بستگی دارد.
حالا میخواهیم بدانیم که کاربرد میلگرد تقویتی در دیوار برشی چیست؟ فراموش نکنید که نقش این محصول در دیوار برشی مهم و تاثیرگذار است به طوری که از شکستن یا خم شدن این دیوار جلوگیری میکند. البته در کنار این مزیت مهم یک عیب بزرگ وجود دارد که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. وقتی برای دیوار از میلگرد تقویتی استفاده میکنید، بتن ریزی در اطراف دیوار و فونداسیون سخت میشود و نمیتوان به نحو احسنت این کار را انجام داد. اما نگران نباشید چرا که برای هر مشکلی، راه حلی نیز وجود دارد و برای این موضوع هم دو راه حل ارائه میدهیم. راه حل اول این است که به جای میلگردهای ظریف از مدلهای قطورتر استفاده شود. و راه دوم پیشنهادی این است که که از تعداد میلگردها کم کرده و بیشتر از میلگردهای سرتاسری استفاده کنید.
2- تیرچه بلوک
از تیرچه برای استقامت سقف استفاده میکنند. تیرچهها مقاطعی فولادی هستند که در داخل سقف قرار میگیرند و وظیفه تحمل نیروهایی که از طبقات بالاتر و فونداسیون به سقف وارد میشوند بر عهده آنها است. نقش تیرچه در استحکام ساختمان آنقدر مهم میباشد که آن را به وسیله میلگرد آجدار مسلح میکنند. البته میلگرد آجدار همیشه کافی نیست و گاهی برای افزایش مقاومت آن به میلگرد تقویتی هم نیاز داریم. یادتان باشد استفاده از این مقاطع فولادی تقویتی در تیرچه اصول خاص خود را دارد و نمیتوانید هرطور که دوست دارید آنها را بچینید. در ادامه به ۴ اصل مهم درباره میلگردهای تقویتی در تیرچه میپردازیم.
1- فراموش نکنید که برای تیرچهها حتما باید از میلگرد آجدار تقویتی استفاده شود.
2- طول میلگردها نباید از تیرچه کمتر باشد. یادتان باشد که میلگرد باید در داخل بتن سقف مدفون شوند و چیزی از آنها از زاویه بیرون معلوم نباشد.
3- اینکه فاصله بین میلگردها چقدر باشد یا چگونه آنها را در کنار هم بچینید خیلی مهم است.
4- اگر برایتان سوال شده که طول میلگرد چطور مشخص میشود باید به نمودار لنگر خمشی رجوع کنید.
فراموش نکنید که ۴ نکته فوق آنقدر اهمیت دارند که بیتوجهی به هر یک از آنها میتواند نتایج زیانباری داشته باشد. میلگرد تقویتی مخصوص تیرچه نوع خاصی از میلگرد است که در بازار به otka شهرت پیدا کرده. اگر برایتان سوال شده که وجه تسمیه این نامگذاری چیست باید بگوییم که اُّتکا در زبان روسی به معنی اردک میباشد و چون آرماتوربندی این میلگرد شبیه به گردن اردک است، به اتکا شهرت یافته. به تکان نخوردن تیرچه توجه کنید. گاهی اوقات به دلیل کم بودن پهنای بال زیرین تیر، تیرچه در هنگام بتن ریزی از جایش تکان میخورد و این موضوع اصلا خوب نیست. برای رفع مشکل تکان خوردن تیرچه، اول تیرچه را با جوشکاری به بال زیرین جوش میدهند و سپس میلگرد تقویتی اتکا وارد کار میشود تا تیرچه را ثابت نگهدارد و مقاومت آن را تقویت کند.
3- فونداسیون
میتوان گفت یکی از اصلیترین بخشهای ساختمان، فونداسیون آن است. پایه ریزی فونداسیون آنقدر مهم است که باید به بهترین شکل ممکن انجام شود. مسئولیت فونداسیون تحمل وزن سازه است. یعنی وزن ساختمان ابتدا به اسکلت، بعد از آن به ستونها و در نهایت به فونداسیون انتقال پیدا میکند. پس مقاومت و تحمل این بخش بسیار مهم است. دقت کنید که حتی در ساختمانهایی که تعداد طبقات آنها زیاد نیست، بازهم پایه ریزی درست فونداسیون از اهمیت بالایی برخوردار است. نقش میلگرد تقویتی در اینجا، ایجاد مقاومت بیشتر میباشد که در پایینترین قسمت فونداسیون قرار میگیرد. اگر مایلید درباره انواع میلگرد، تفاوت میلگرد A1,A2,A3,A4 بیشتر بدانید پیشنهاد میکنیم این مقاله را در فولاد فرتاک سورین مطالعه بفرمایید.
چگونه وزن میلگرد تقویتی را حساب کنیم؟
خرید میلگرد و هزینههای مربوط به آن با وزن، ارتباط مستقیم دارد. اگر میخواهید قادر به پیش بینی قیمت میلگرد باشید و هزینههای پروژه خود را برآورد کنید ابتدا باید وزن این مقاطع فولادی را پیدا کنید. این کار را باید به مهندس پروژه سپرد. او میتواند به وسیله نرم افزارهای مخصوص، وزن میلگرد را محاسبه کند. فرمول اصلی احتساب وزن میلگرد عبارت است از:
تعداد میلگردهای تقویتی پروژه×طول یک عدد میلگرد تقویتی×وزن یک عدد میلگرد تقویتی
پاسخ این عملیات ضرب، تعیین کننده وزن میلگرد است. اگر خریدار هستید بهتر است شما هم وزن را محاسبه کنید تا با توجه به آن، به قیمت رسیده و از مقاصد فروشندگان سودجو جلوگیری کنید.
انواع آرماتوربندی میلگرد تقویتی
برای خرید میلگرد انتخابهای مختلفی وجود دارد و میتوانید آن را از کارخانههای مختلف تهیه کنید. میلگرد نیشابور یکی از مشهورترینها است که کارخانه تولید آن در استان خراسان و در شهرستان نیشابور قرار گرفته است. قیمت میلگرد نیشابور در مشهد متغیر است اما با احتساب وزن آن میتوانید به قیمت آن نیز برسید. سایز میلگردها نیز در تعیین قیمت آنها موثر است مثلا قیمت میلگرد ۱۶ نیشابور با قیمت میلگرد ۱۸ نیشابور متفاوت خواهد بود. در ادامه میخواهیم انواع میلگردهای تقویتی را برای آرماتوربندی معرفی کنیم.
میلگرد اتکا
این میلگرد در تیرچه زیاد استفاده میشود و به خوبی میتواند نیروهای برشی وارد شده بر تیرچه را تحمل کند. به طور کلی وظیفه میلگرد اتکا تحمل نیروهای مختلف کششی و خمشی است و بخشی از آن میتواند نیروی کششی ناشی از برش را نیز تحمل کند. همانطور که گفتیم آرماتوربندی این محصول به شکل گردن اردک است.
میلگرد خرک
این میلگرد برای آرماتوربندی پایهدار استفاده میشود. وقتی میخواهند میلگردهای مشخصی را داخل بتن قرار دهند، از میلگرد تقویتی خرک استفاده میکنند تا استحکام تضمین شود. وقتی فونداسیون به پایان میرسد برای اجرای آرماتورهای فوقانی آن، میلگرد خرک نقش مهمی را ایفا میکند. شاید بدانید که نمیتوان از میلگرد خاموت در فونداسیون استفاده کرد. به همین دلیل خرک را جایگزین آن میکنند.
پیشنهاد میکنیم مقاله جوشکاری سرد از فولاد فرتاک را از دست ندهید.
میلگرد راستا
این محصول فولادی هم یکی دیگر از میلگردهای تقویتی است که با طول زیاد و لبههای منحنی که دارد برای مهار کردن نیروهای کششی در بتن به کمک میلگردهای دیگر میآید و با آنها همکاری میکند.
میلگرد خاموت
همانطور که گفتیم کاربرد خرک و خاموت تقریبا مثل هم است اما میلگرد تقویتی خاموت به جای فونداسیون در ستونهای ساختمان قرار میگیرد. معمولا ستونهایی که در آن خاموت به کار رفته، خیلی بلند هستند و برای پیشگیری از کمانش ستونها، خاموت به کمک شما میآید. این محصول فولادی از شکستن و کج شدن میلگردهای دیگر هم جلوگیری میکند.
میلگرد سنجاقی
به دلیل ظرافت و شباهت این میلگرد به سنجاق، به آن میلگرد سنجاقی میگویند. وظیفه این محصول، وصل کردن خاموت به میلگردهای طولی ستون است.
میلگرد رکابی
میلگرد رکابی در واقع همان میلگرد خاموت است که دو طرف آن باز شده. این محصول در حفظ استحکام دیوار برشی و نگهداشتن میلگردهای آن تاثیر مهمی دارد.
لیست قیمت روز و خرید انواع میلگردنتیجه گیری
حالا دیگر به خوبی با همه چیز درباره میلگرد تقویتی آشنا شدید و دریافتید بدون این محصول، تقریبا ساختن یک ساختمان استاندارد غیر ممکن است. همه ی ما خانههای محکم خود را مدیون میلگردهای تقویتی هستیم اما هنوز هم میشود آن را با قیمت مناسب و کیفیت بالا تهیه کرد. فولاد فرتاک سورین ارائه دهنده انواع محصولات فولادی از جمله میلگرد تقویتی (Reinforcing Rebar) است که میتوانید با مراجعه به صفحه میلگرد آجدار، محصول مورد نظر خود را انتخاب کرده و در صورت تمایل به صورت آنلاین ثبت سفارش کنید.