انواع تیرآهن فولاد فرتاک سورین

انواع تیرآهن

تیرآهن یکی از اصلی‌ترین مصالح در ساختمان‌سازی محسوب می‌شود که نقش مهمی را در استحکام ساختمان ایفا می‌کند. این عضو مهم ساختمان‌سازی، در دسته پروفیل‌ها قرار دارد و وظیفه اصلی آن، تحمل فشارهایی است که از نیروهای مختلف به ساختمان وارد می‌شود. کاربرد زیادی که این محصول در ساخت و ساز دارد ما را قانع می‌کند تا بیشتر درباره انواع آن اطلاعات کسب کنیم. تیرآهن انواع مختلفی دارد که بر اساس معیارهایی، آن را دسته‌بندی می‌کنند. مثلا اندازه طول و عرض آن، یکی از معیارهای دسته‌بندی تیرآهن است. در ادامه می‌خواهیم شما را بیشتر با انواع تیرآهن (Types of beams) آشنا کنیم. اما قبل از آن بهتر است تعریف مختصری درباره این محصول فولادی داشته باشیم.

تیرآهن چیست؟

در قسمت قبل کمی درباره این محصول صحبت کردیم اما اگر بخواهیم به طور دقیق‌تر توضیح دهیم، باید گفت که تیرآهن یک محصول فولادی است که از آلیاژهای مختلف فولادی ساخته شده و معمولا یا به شکل H یا به شکل I در می‌آید. در تیرآهن‌های H شکل، به قسمت میانی آن، جان و به لبه‌هایی که در دو طرف قرار دارند، بال گفته می‌شود. یکی از بیشترین قسمت‌هایی که تیرآهن در ساخت آن دخیل است، ستون‌ها هستند که بخش زیادی از وزن ساختمان را تحمل می‌کنند. در ادامه می‌خواهیم به توضیح انواع تیرآهن، قیمت روز آهن مشهد و همه‌چیز درباره آن بپردازیم. بد نیست کمی هم با مزایا و معایب استفاده از آن آشنا شوید.

انواع تیرآهن

مزایا و معایب استفاده از تیرآهن

 6 مزیت استفاده از تیرآهن

1 – استحکام بالا و توانایی تحمل نیروهای مختلف

2- اجرا و نصب سریع

3- کاربرد فراوان در ارتفاعات بالا

4- تیرآهن به صورت آماده در کارخانه‌ها وجود دارد و فرآیند طولانی را برای رسیدن به دست شما طی نمی‌کند.

5- بعد از اتمام اجرای اسکلت ساختمان، باز هم امکان افزایش تیرآهن‌ها و توسعه کار وجود دارد.

6- این قطعات قابلیت اتصال به یکدیگر را نیز دارند.

3 عیبی که نباید از آن‌ها غافل شد!

1- یکی از مهم‌ترین معایب همه قطعات فلزی، مقاومت نسبتا کم آن‌ها در برابر شرایط جوی است منظور از مقاومت کم، این است که شرایط جوی می‌توانند باعث کاهش حجم تیرآهن‌ها شوند و همین موضوع، کار ما را برای محافظت از ساختمان، دشوار می‌کند.

2- کمانش یا تغییر شکل ناگهانی قطعات فلزی یکی دیگر از معایب انواع تیرآهن محسوب می‌شود.

3- اتصال قطعات فلزی در ایران، با جوشکاری انجام می‌شود و اگر جوشکار ماهری را انتخاب نکرده باشید، بدون شک با مشکل مواجه خواهید شد.

تفاوت انواع تیرآهن

معرفی انواع تیرآهن

همانطور که گفتیم، تیرآهن‌ها انواع مختلفی دارند و این دسته‌بندی، معمولا بر اساس شکل ظاهری تیرآهن، انجام می‌شود. در ادامه می‌خواهیم به توضیح درباره 4 نوع از تیرآهن‌ها بپردازیم که هرکدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. اگر می خواهید تفاوت این مدل ها را بدانید پیشنهاد می‌کنیم مقاله تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP را مطالعه کنید.

تیرآهن IPB

تیرآهن IPB به دلیل بال‌های پهنی که دارد به تیرآهن بال پهن نیز شهرت یافته است. البته این محصول نام دیگری هم دارد و بعضی‌ها به آن تیرآهن هاش می‌گویند. وقتی اندازه بال‌ها و قسمتِ جانِ تیرآهن با یکدیگر برابر باشد، این تیرآهن در دسته (هاش) قرار می‌گیرد. این محصول نسبت به سایر رقیبان خود، وزن سنگین‌تری دارد و معمولا در سایزهای 100-1000 تولید می‌شود. البته همین تیرآهن بال‌پهن هم به دو دسته بال‌پهن سبک و بال‌پهن سنگین تقسیم می‌شود ولی سایز آن تاثیر مهمی در مقدار وزن دارد. مثلا در سایز 10 بیشترین وزنی که برای یک تیرآهن سنگین‌وزن می‌توانیم در اختیار داشته باشیم، 240 کیلوگرم اما در سایز 90، 3 تن و 550 کیلوگرم است.

تیرآهن IPE

تیرآهن IPB یکی از مهم‌ترین انواع تیرآهن است که بیشتر مردم برای ساخت و ساز از این نوع استفاده می‌کنند. این محصول بر اساس استانداردهای مهندسین ایرانی ساخته شده و ضخامت ثابتی دارد. یعنی ضخامت هر دو بال از اول تا آخر تیرآهن یکسان است.  شکل ظاهری این محصول به شکل I انگلیسی بوده و نسبت به سایر تیرآهن‌ها محبوبیت بیشتری دارد.

تیرآهن INP

تیرآهن INP شباهت زیادی به نوع قبلی (IPE) دارد. هر دو به شکل I انگلیسی ساخته شده‌اند، هر دو هم به صورت وارداتی و هم به صورت داخلی وجود دارند و هر دو دارای استحکام یکسانی می‌باشند. تنها تفاوت آن‌ها در ضخامت بال‌ها است. در قسمت قبل گفتیم که ضخامت بال‌های IPE یکسان است اما در تیرآهن INP هرچقدر که از قسمت جان دورتر شویم، ضخامت بال‌ها بیشتر می‌شود.

تیراهن CPE

تیرآهن CPE که بیشتر به تیرآهن لانه زنبوری شهرت دارد، یکی دیگر از انواع تیرآهن محسوب می‌شود. دلیل این نام‌گذاری، وجود حفره‌هایی به شکل لانه زنبور در دلِ تیراهن است که به عنوان جانِ تیرآهن محسوب می‌شوند. پس شکل هندسی این نوع، کاملا از نمونه‌های دیگر متفاوت است. در ادامه به مزایا و معایب این نوع از تیرآهن اشاره می‌کنیم.

تیرآهن زنبوری

مزایا و معایب تیرآهن لانه زنبوری

تیراهن سی پی ای یا همان لانه زنبوری مزایا و معایبی نیز دارد که در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره خواهیم کرد. بهتر است اول از همه به سراغ مزایا برویم.

  • افزایش مقاومت خمشی
  • کاهش استفاده از فولاد در ساختمان
  • امکان استفاده از فضاهای خالی برای عبور لوله‌ها و تاسیسات
  • به دلیل وزن کمی که دارد، وزن ساختمان نیز کاهش پیدا می‌کند و فشار کمتری به ستون‌ها وارد می‌شود.

طبیعتا هرچیزی در کنار مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد که در ادامه به معایب تیرآهن لانه زنبوری اشاره می‌کنیم. یکی از مهم‌ترین معایبی که به نحوی نقطه ضعف این تیرآهن محسوب می‌شود، امنیت کمتر آن نسبت به سایر محصولات فولادی است. یکی از عواملی که باعث این ضعف می‌شود وجود همین حفره‌های شبیه به لانه زنبور در قسمت جان تیرآهن است که استحکام آن را نیز کم می‌کند. در میان انواع تیرآهن گاهی اوقات برای رفع نواقص لانه زنبوری، حفره‌های آن را با ورق فولادی می‌پوشانند. هنگام جوش دادن این قطعات فولادی به یکدیگر، باید حتما نظارت کامل داشته باشید که این عملیات به درستی انجام شود و از جوشکارهای ماهر برای این کار دعوت کنید. در قسمت‌هایی که مجبور به تحمل بار بیشتری هستند امکان لهیدگی قسمت جان تیرآهن نیز وجود دارد.

در جدول زیر علائم اختصاری انواع تیرآهن را مشاهده می‌کنید.

ردیفنوع تیرآهنعلامت اختصاری
1اروپاییINP
2نیم پهنIPE
3بال پهن (هاش)IPB
4لانه زنبوریCNP

[read_more_progy id=’3817′]

فرآیند تولید تیرآهن

ماده اولیه تشکیل دهنده انواع تیرآهن فولاد است. در قسمت‌های قبل هم زیاد از ترکیب (محصول فولادی) به جای تیراهن استفاده کردیم. تولید تیراهن بدین گونه است که ابتدا، فولاد خام را در کوره گرم می‌کنند و پس از آن، ماده به دست آمده، وارد غلتک اولیه می‌شود. در ادامه به غلتک‌های دیگری ورود پیدا می‌کند. مثلا غلتک‌های لبه‌دهنده مسئولیت کاهش لبه‌ها و تنظیم آنان را بر عهده دارند و عرض لبه توسط غلتک‌های افقی تنظیم می‌شود. اگر دقت کرده باشید حتما متوجه ارتفاع داخلی تیرآهن‌های هاش می‌شوید. تعیین ارتفاع داخلی این تیرآهن‌ها نیز به عهده غلتک‌های نورد افقی است. چون ابعاد تیراهن هاش، معمولا ثابت است و اگر نیاز به تغییر آن باشد، این اتفاق باید در نوردهای افقی بیفتد. گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد که از غلتک‌های پر حرارت برای تغییر شکل تیرآهن‌ها استفاده شود اما به دلیل اختلاف دمای بیرون با داخل غلتک، ممکن است که خمیدگی یا فرو‌رفتگی‌هایی در قسمت جان تیرآهن به وجود بیاید. با پیشرفت تکنولوژی، مهندسین موفق به کنترل دمای غلتک‌ها شده‌اند. این موضوع می‌تواند از تغییر شکل انواع تیرآهن جلوگیری کند. به طور خلاصه، فولاد خام پس از بیرون آمدن از کوره، وارد غلتک‌های مختلفی می‌شود که هرکدام وظیفه اجرای بخش خاصی را بر عهده دارند. در نهایت تیرآهن تولید می‌شود.

انواع تیرآهن

کاربردهای مختلف تیرآهن

اصلی‌ترین کاربرد تیرآهن در ساختمان‌سازی است و به نحوی می‌توان گفت همه ساختمان‌ها روی سر تیرآهن می‌چرخد. اما استفاده از این محصول فولادی جنبه‌های مختلفی دارد و در قسمت‌های مختلفی آن را در نظر می‌گیرند که در ادامه می‌خواهیم به چند مورد از کاربردهای آن اشاره کنیم.

ستون‌ها پیوند ناگسستنی با تیرآهن دارند!

ستون‌ها اصلی‌ترین بخش یک ساختمان و تیرآهن‌ها اصلی‌ترین بخش ستون‌های محکم به حساب می‌آیند. تیرآهن‌ها به صورت عمودی در دلِ ستون‌های یک ساختمان قرار می‌گیرند و استحکام آن را تضمین می‌کنند. البته ارتباط تیرآهن با ستون فقط به اینجا ختم نمی‌شود بلکه برای کفی ستون‌ها هم از آن استفاده می‌کنند. چون ضخامت تیرآهن‌ها متنوع است، انتخاب خوبی برای کفی ستون‌ها به حساب می‌آیند.

نقش پررنگ تیرآهن در اسکلت ساختمان

یکی از کاربردی‌ترین اسکلت‌ها، اسکلت فولادی است و در کشور ما برای ساختمان‌های مختلف، معمولا از این نوع اسکلت استفاده می‌شود. در ابتدای کار که بحث اسکلت ساختمان در اولویت است، اگر بخواهید از نوع فولادی استفاده کنید، قطعا به تیرآهن احتیاج دارید چون اسکلت‌های فولادی در واقع همان تیرآهن‌هایی هستند که به یکدیگر متصل شده‌اند. اجرای اسکلت فولادی را می‌توان با انواع تیرآهن انجام داد.

شاه‌تیرها

شاه‌تیرها در واقع همان ستون‌های افقی هستند که وسط اسکلت ساختمان قرار می‌گیرند و در استحکام آن نقش فوق‌العاده مهمی دارند. وظیفه اصلی شاه‌تیرها انتقال بار از تیرهای اصلی به ستون‌ها است و در اینجا یک تیرآهن می‌تواند به خوبی نقش شاه‌تیر را ایفا کند.

تیرهای فرعی

تیرآهنی که برای تیرهای فرعی استفاده می‌شود، کمی متفاوت‌تر از سایر تیرآهن‌ها است. این تفاوت در ابعاد و اندازه تیرآهن محسوب می‌شود و معمولا کوچک‌تر از سایر محصولات فولادی است. تیرهای فرعی که به صورت افقی در اسکلت ساختمان قرار می‌گیرند، وظیفه دارند تا به صورت غیر مستقیم، تیرهای اصلی را برای انتقال بار به ستون‌ها وصل کنند.

کاربرد تیراهن در کرومیت‌ها

تیرهای کرومیت، ستون‌های بسیار باریکی هستند که دارای طول بیشتری نسبت به سایر ستون‌ها می‌باشند و از تیرآهن ساخته شده‌اند.

خرپا

برای ساخت خرپا از تیرآهن استفاده می‌کنند و ساخت خرپا یکی از مزایای مهم تیراهن به حساب می‌آید. اگر نمی‌دانید خرپا چیست بهتر است بگوییم به سازه‌های فولادی مثلثی شکل که در ساخت هر نوع سازه‌ای کاربرد فراوان دارند خرپا گفته می‌شود. خرپاها انواع مختلفی دارند. از مدل‌های مسطح و ساده گرفته تا مدل‌های فضایی. در ساخت این وسیله از انواع تیرآهن استفاده می‌شود. اما تیراهن I در ساخت آن رایج‌تر است.

تفاوت تیرآهن H با تیر آهن I

رایج‌ترین تیر آهن در ایران

در قسمت‌های قبل به خوبی با انواع تیرآهن و مزایا و معایب آن‌ها آشنا شدید. اینکه چه تیراهنی را انتخاب کنید به نوع سازه و چیزی که شما می‌خواهید بستگی دارد. اما همیشه یک نوع تیراهن وجود دارد که در مقایسه با سایر این محصولات فولادی کاربرد بیشتری دارد. در ایران هم برای اجرای اسکلت فولادی ساختمان معمولا از تیراهن IPE استفاده می‌کنند که در میان انواع تیر آهن از استحکام خوبی برخوردار است.

تفاوت تیراهن H و I

تیراهن‌ها از نظر ظاهری به دو شکل H یا I شبیه هستند که با وجود شباهت‌های زیادی که این دو نوع به یکدیگر دارند، تفاوت‌هایی هم وجود دارد.

تفاوت در وزن

اگر بخواهیم وزن این دو تیراهن را باهم مقایسه کنیم، باید گفت که تیراهن H از I سنگین‌تر است و به همین دلیل استحکام بیشتری دارد و فشار بیشتری را نیز می‌تواند تحمل کند. اما همه جا نمی‌توان از تیراهنِ هاش استفاده کرد. گاهی اوقات اولویت با سبک بودن سازه است به همین دلیل باید از تیراهنI  استفاده کرد تا وزن سازه سنگین نشود.

تفاوت در قسمت جان

در انواع تیرآهن ها، قسمت جان، بخش اصلی این محصول فولادی به حساب می‌آید. یکی از عمده‌ترین تفاوت‌های تیراهن هاش و I در جان آن‌ها است. ضخامت جان تیراهنِ هاش بیشتر است و یکی از دلایل استحکام آن به شمار می‌آید. این ضخامت، هاش را در برابر خمیدگی تغییر شکل مقاوم می‌سازد. جان تیراهن I بسیار باریک‌تر از هاش می‌باشد و به همین دلیل مقاومت پایین‌تری نسبت به آن دارد.

تفاوت در بال

همانطور که انتظار می‌رود، قسمت بال تیراهن هاش بزرگ‌تر بوده و پهنای بیشتری دارد. اما در تیراهن I شاهد بال‌های کوتاه‌تر و باریک‌تری خواهیم بود.

انواع تیرآهن - فولاد  فرتاک سورین

بهترین تولید کننده تیرآهن در ایران

همان‌طور که گفتیم، تیرآهن جزو محصولاتی است که هم به صورت وارداتی و هم در ایران تولید می‌شود. اما اگر شما هم ترجیح می‌دهید از تولید ملی استفاده کنید بد نیست که با بهترین تولید کننده تیراهن در ایران آشنا شوید. ذوب آهن اصفهان یکی از قدیمی‌ترین و با سابقه‌ترین شرکت‌ها در تولید تیرآهن است و با آمدن این شرکت، تیرآهن اصفهان به یک برند تبدیل شد. البته تولید کنندگان دیگری هم وجود دارند اما ذوب آهن اصفهان از همه معروف‌تر است. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله نحوه تشخیص تیرآهن اصفهان در بازار را مطالعه بفرمایید.

مقاومت تیرآهن

بهتر است بدانید که مقاومت و استحکام همه تیراهن‌ها مثل هم نیست اما به طور کلی علت اصلی استفاده از این محصول فولادی، استحکام آن است. مقاومت تیرآهن در واقع همان میزان تحمل تیراهن در برابر بارهای مختلف است که با توجه به ابعاد و اندازه آن حساب می‌شود. مثلا هرچه میزان ضخامت بال و جان تیراهن بیشتر باشد، نشان از مقاومت بیشتر آن نیز دارد و این موضوع در انواع تیرآهن متفاوت است. مقدار کربن استفاده شده در فولاد نیز روی مقاومت آن تاثیر می‌گذارد. یعنی هرچه میزان کربن استفاده شده بیشتر باشد، سختی تیراهن نیز بیشتر خواهد بود. سخت بودن باعث می‌شود که این محصول در برابر تغییر شکل و لهیدگی مقاومت بیشتری از خود نشان دهد.

[cta_progy text=”لیست قیمت روز و خرید انواع تیرآهن ” link=”https://fooladfartak.com/product-category/girder/”]

خرید انواع تیرآهن

اینکه بدانید از کجا باید تیراهن مناسب را تهیه کنید، موضوع مهمی است که نمی‌توان به راحتی از کنار آن رد شد. انتخاب مصالح با کیفیت، بنیادهای قوی می‌سازد و نتیجه خوبی را به همراه خواهد داشت. شرکت فولاد فرتاک سورین با 12 سال سابقه در زمینه فروش آهن‌آلات و انواع تیرآهن (Types of beams)، بهترین انتخاب برای خرید تیرآهن به شمار می‌آید. ما به شما تضمین قیمت و کیفیت می‌دهیم و در هر صورت، رضایت مشتری اولویت ما است. خرید مصالح مختلف آهنی برای ساختمان‌سازی از سایت فولاد فرتاک سورین، خیلی راحت‌تر از چیزی است که تصور می‌کنید. فقط کافی است سری به این سایت بزنید و بعد از انتخاب محصول مورد نظر روی ثبت سفارش کلیک کنید. حالا لیست انواع محصولات روی مانیتور شما قرار گرفته و می‌توانید در صورت تمایل آن‌ها را به سبد خریدتان اضافه کنید.

2 پاسخ

  1. سلام. میخام ی براورد قیمتی برای آهن ساختمون انجام بدم چطور میتونم با شما ارتباط برقرار کنم؟

    1. سلام به شما دوست عزیز. شما می‌توانید با استفاده از المان واتساپ در گوشه سمت راست نمایشگر خود و یا مراجعه به صفحه ارتباط با ما با کارشناسان فولاد فرتاک سورین ارتباط برقرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *