انواع میلگرد

معرفی انواع میلگرد، تفاوت میلگرد A1,A2,A3,A4

میلگرد پروفیلی دایره‌ای شکل و توپر، از جنس فلز است. میلگردها تنوع بسیاری دارند و هر کدام از انواع میلگرد (types of rebars)، کاربرد مخصوص به خود را دارد. در این مقاله اطلاعاتی کامل در رابطه با انواع میلگرد و کاربردهای هریک از آن‌ها را می‌توانید مطالعه کنید. میلگرد عنصر اصلی در ساختمان‌سازی به شمار می‌رود. بتن‌ها به عنوان عامل اصلی استحکام برای یک سازه به شمار می‌روند، اما این میلگردها هستند که از یک سازه در هنگام زلزله محافظت می‌کنند. جوزف لوئیس در سال 1800 دریافت که استفاده از میلگرد و بتن در ساخت یک سازه، می‌تواند منجر به مقاومت سازه در برابر نیروهای کشش و  نیروهای فشاری شود. بتن‌ها دارای نیروی فشاری بالایی هستند اما نیروی کششی ندارد. بنابراین استفاده از میلگرد سبب مقاوم شدن بتن می‌شود و در زمان بروز نیروهای کشش به بتن، مانع از ترک خوردن و شکسته شدن بتن می‌شود. اگر میلگردها کشف نمی‌شدند، بشر موفق به ساختن برج‌ها و آسمان‌خراش‌ها نمی‌شد. قیمت میلگرد مشهد نیز به عوامل مختلفی از جمله کیفیت میلگرد، کارخانه سازنده و وزن میلگرد بستگی دارد.

انواع میلگردها از نظر کاربرد در بتن

میلگردها در ساختمان ‌سازی و تمام قسمت‌های ساختمان به‌کار می‌روند. در ادامه انواع میلگردها در ساختمان ‌سازی و کاربردهای آن‌ها در قسمت‌های مختلف ساختمان را بررسی می‌کنیم.

  1. میلگرد راستا: کاربرد این میلگرد برای ایجاد مقاومت کششی در بتن است و در فونداسیون ساختمان استفاده می‌شود.
  2. میلگرد سنجاقی: این نوع میلگرد در خاموت استفاده می‌شود و سبب افزایش نیروی برشی در خاموت می‌شود. این میلگرد اتصالات خاموت را در مقاطع طولی محکم می‌کند.
  3. خاموت: این میلگرد برای جلوگیری از بیرون زدن مقاطع طولی می‌شود و از افزایش ترک در ستون‌ها جلوگیری می‌کند.
  4. خرک: برای ریختن بتن کف سازه‌ها و فونداسیون به کار می‌رود.
  5. رکابی: برای بتن‌ریزی در دیوارها و نگهداری مقاطع طولی و عمودی میلگردها به کار می‌رود.

انواع میلگرد

انواع میلگرد از نظر استاندارد‌های تولید

به طور کلی میلگردها به دو نوع میلگرد ساده و میلگرد آجدار تقسیم می‌شوند. میلگردها در جنس، طول و قطرهای مختلفی وجود دارند. در زیر انواع میلگردها را از نظر استانداردها و مشخصات مکانیکی می‌توانید مشاهده کنید:

  1. میلگرد A1: این میلگرد که با نام میلگرد نرم، میلگرد بدون آج یا میلگرد داکتیل نیز شناخته می‌شود. میلگرد A1 به شکل استوانه و از جنس فولاد است. در ترکیب این میلگرد از  ترکیبات شیمیایی 24 درصد کربن و 60 درصد سلسیوم، استفاده شده است. این میلگرد به دلیل ترکیباتی که دارد، از دیگر انواع میلگردها نرم‌تر بوده و مقاومت کششی کمتری دارد. میلگرد داکتیل بیشتر برای جوشکاری و آهنگری استفاده می‌شود. تنش جاری بر روی این نوع از میلگرد، 2300 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است و تنش گسیختگی در این میلگرد برابر با 3800 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.
  2. میلگرد A2: این نوع از میلگردها دارای آج هستند و آج میلگرد نوع A2 به صورت مارپیچی از ابتدا تا انتهای میلگرد نام برده شده کشیده می‌شود. این میلگرد در تولید خاموت و ساختمان‌سازی‌های کوچک استفاده می‌شود. تنش جاری که بر روی این نوع از میلگرد وارد می‌شود، 3000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است و تنش گسیختگی که این میلگرد می‌تواند تحمل کند برابر با 5000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.
  3. میلگرد A3: این میلگرد به عنوان میلگرد خشک یا ترد نیز شناخته می‌شود و برای عملیات ساختمانی مناسب است. میلگرد A3 برای استفاده در آهنگری و استفاده در گوشه‌ها و زوایای ساختمان مناسب نیست و به هیچ عنوان نباید بر روی آن عملیات جوشکاری انجام شود. تنش جاری که بر روی میلگرد نوع A3 وارد است، برابر با 4000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است و تنش گسیختگی که بر این میلگرد وارد است، 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.
  4. میلگرد A4: این میلگرد نیز از دیگر  انواع میلگردهای آج دار است. آج‌های این میلگرد به صورت دوکی است و از نوع مرکب  است. این نوع از میلگرد استحکام بسیار بالایی دارد و در جلوگیری از اتلاف منابع و سهولت در طراحی در پروژه‌ها به کار می‌رود.

انواع میلگرد

تفاوت انواع میلگردهای A1, A2, A3, A4 در چیست؟

در این قسمت از مقاله به  بررسی تفاوت‌ها در استفاده و کاربرد انواع میلگردهای A1، A2، A3 و A4 می‌پردازیم. میلگرد A1 در مقایسه با بقیه مدل‌های میلگردها، نرم است و بیشتر برای جوشکاری استفاده می‌شود. اما انواع شماره 2 تا شماره 4 میلگرد، در ساختمان سازی به کار می‌رود. در مواردی که نیاز به برش است و در تیز و ستون و دیوارهای سازه، از نوع میلگرد A2 استفاده می‌شود. در فونداسیون ساختمان از هر دو نوع A2 و A3 استفاده می‌شود، اما در پی ریزی از آرماتورهای طولی که از میلگرد نوع A3 هستند، استفاده می‌شود و در آرماتورهای عرضی از میلگرد نوع A2 استفاده می‌شود. از میلگرد نوع A3 به دلیل ترد بودن نباید در ستون‌ها، دیوارهای برشی، دال، تیرچه و غیره استفاده شوند، زیرا در برابر زلرله مقاومت ندارد و شکل‌پذیر نیست.

همچنین استفاده از میلگرد نوع A4 برای استفاده در ساختمان سازی توصیه نمی‌شود و از این نوع میلگرد بیشتر در کارهای سنگین استفاده می‌شود. شما می‌توانید برای کسب اطلاعت بیشتر درباره میلگرد می‌توانید مقاله بهترین نوع میلگرد در بازار را مطالعه کنید.

طبقه بندی فولاد میلگرد به چه نحو است؟ (انواع میلگردها از نظر جنس)

انواع میلگردها را از نظر جنس آن‌ها نیز تقسیم‌بندی کرده‌اند. در زیر نام برده شده‌اند و هر کدام به تفکیک بررسی می‌شوند.

  1. میلگرد اروپایی: این نوع از میلگرد از جنس آلیاژ، سیلیکون، کربن، منگنز و غیره ساخته شده است. این نوع از میلگردها بیشتر  از جنس منگنز ساخته شده‌اند و بسیار مقاوم هستند؛ بنابراین بیشتر در مناطق زلزله خیز استفاده می‌شوند.
  2. میلگرد کربن دار: نام دیگر این میلگرد، میلگرد است و از جمله رایج‌ترین نوع میلگردها به شمار می‌رود. میلگرد سیاه در انواع پروژه‌ها با مقیاس‌های متفاوت استفاده می‌شود و از لحاظ قدرت و استحکام، بهترین نوع از انواع میلگردها به حساب می‌رود. با این حال این میلگردها دارای معیابی نیز هستند. بزرگترین عیب این نوع از میلگرد‌ها این است که زود دچار فرسایش می‌شوند و در صورت زیاد شدن این فرسایش، به بتن‌های اطراف خود آسیب رسانده و سبب شکسته شدن آن‌ها می‌شود. بنابراین استفاده از این میلگرد در فضاهای مرطوب مناسب نیستند.
  3. میلگردهای گالوانیزه: نوع دیگری از میلگردها، میلگردهای گالوانیزه هستند که نسبت به میلگرد سیاه دارای مقاومت بسیار بیشتری هستند (مقاومتی در حدود چهل برابر بیشتر). بنابراین این نوع از میلگردها هزینه بیشتری نسبت به دیگر میلگردها دارند.
  4. میلگردهای اپوکسی: نوع دیگری از میلگردهای سیاه هستند که در برابر خوردگی مقاوم‌تر هستند. این میلگردها دارای پوشش اپوکسی هستند.

[read_more_progy id=’1391′]

فرآیند ساخت و تولید میلگرد به طور کامل

در ابتدا برای تولید تمام مقاطع فولادی از جمله میلگرد، ناودانی، تیرآهن و غیره، میبایست شمش فولادی یا بیلت را تولیدکرد. بنابراین برای تولید انواع میلگرد (types of rebars)، در ابتدا باید شمش فولادی را تولید کرد.

در مرحله تولید شمش فولادی، آهن‌های تولید شده در کوره‌های کارخانه‌های ذوب آهن را وارد فرآیند فولادسازی می‌کند و پس از آن وارد مرحله تولید شمش می‌شود. تولید شمش به دو روش انجام می‌شود. یکی تولید شمش در قالب و دیگری ریخته‌گری مداوم.

چهار روش برای تولید میلگرد وجود دارد که در زیر به بررسی هر کدام از این روش‌ها پرداخته‌ایم:

1. تولید انواع میلگرد به روش نورد گرم

پس از حرارت دادن به شمش فولاد و نرم شدن شمش، آن را وارد فرآیند نورد می‌کنند. در  این فرآیند از قطر شمش می‌کاهند و به طول آن می‌افزایند. پس از اینکه شمش به قطر مورد نظر رسید، آن‌ها را وارد قفسه‌های نورد می‌کنند و سپس میلگردها آماده می‌شوند.

2. ساخت انواع میلگرد به روش نورد سرد

این روش نیز مانند روش تولید میلگرد به روش نورد گرم است با این تفاوت که در مرحله آخر شمش را وارد مرحله خنک‌سازی می‌کند. میلگردهای ساخته شده با این روش به دلیل تغیراتی که در شکل و ساختار فولاد ایجاد می‌شود، تاثیر بسیاری در شکل‌ و مقاومت میلگرد تولید شده دارند. میلگردهای تولید شده با استفاده از این روش، مقاومت بسیار بالایی دارند.

3. تولید انواع میلگرد به روش ترمکس

در روش تولیدی میلگرد به  سبک حرارتی یا ترمکس، شمش فولاد استفاده شده، از مواد شیمیایی کمتری برخوردار است و برای اینکه میلگرد به استانداردهای مشخص شده برسد، میلگرد تولید شده را از  داخل لوله‌های آب عبور می‌دهند تا سطح بیرونی میلگرد به یک باره خنک شود. در این حالت، سطح بیرونی میلگرد از مقاومت بالاتری نسبت به هسته آن برخوردار است. این نوع میلگرد از قیمت پایین‌تری نسبت به میلگرد آلیاژ شده برخوردار است.

4. تولید انواع میلگرد به روش آلیاژسازی

در روش تولید میلگرد به سبک آلیاژسازی، فولاد مورد نظر با استفاده از اضافه کردن فرو آلیاژها ساخته می‌شود و شمش تولیدی را با فرآیند نورد به شکل مد نظرشان در می‌آورند و در آخر در محیطی آزاد اجازه می‌دهند تا به مرور خنک شود. در این حالت میلگرد دارای خواص مکانیکی و شیمیایی یکسانی از سطح مرکزی تا سطح بیرونی خواهد بود که این امر در مواقع بروز زلزله و فشار اضافی، مقاوم‌تر خواهد بود.

انواع میلگرد

[cta_progy text=”لیست قیمت روز و خرید انواع میلگرد” link=”https://fooladfartak.com/product-category/rebar/”]

فرآیند تولید میلگرد در کشورهای مختلف

استانداردهای هر کشوری با توجه به شرایط اقلیمی آن منطقه متفاوت است. به عنوان مثال در کشورهایی از جهان مانند ژاپن که در رده اول کشورهای زلزله خیز جهان است، فرآیند تولید میلگرد متفاوتی از کشورهای اروپایی که از نظر زلزله خیزی در رده کشورهای امن هستند، دارد. در کشور ژاپن برای تولید میلگرد از روش تولید آلیاژی استفاده می‌شود؛ در حالی که در کشورهای اروپایی از عملیات حرارتی یا ترمکس برای تولید میلگرد استفاده می‌کنند.

2 پاسخ

    1. درود به شما دوست عزیز. شما می‌توانید از منو اصلی به صفحه قیمت میلگرد بروید و انواع میلگرد را به همراه قیمت لحظه‌ای آن مشاهده کنید و به صورت آنلاین شفارش خود را ثبت کنید. اگر نیاز به مشاوره داشتید می‌توانید با شماره 37662929 با مشاورین فولاد فرتاک سورین تماس برقرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *