پروفیل چیست؟ - فولاد فرتاک سورین

پروفیل چیست؟

پروفیل یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین محصولات فولادی است و در ساخت هر پروژه ساختمانی که فکرش را بکنید، از آن استفاده می‌شود. برای ساخت پروفیل، فولاد را با روش‌های مختلف مثل نورد، یا کشش، شکل می‌دهند تا در نهایت، طی فرآیندهای مختلف به پروفیل تبدیل شود. این محصول دارای انواع مختلفی است و هر نوع، کاربرد مخصوص به خود را دارد. نوع و نحوه ساخت پروفیل، تعیین کننده کاربرد آن است. اما کاربرد اصلی پروفیل (what is profile)، که تقریبا همه آن را می‌شناسند، تقویت بتن و سازه ساختمان می‌باشد. وظیفه اصلی پروفیل، تقویت سازه‌هایی است که در سطح شهر وجود دارند. اما داستانِ این محصول فولادی، به اینجا ختم نمی‌شود. اگر دوست دارید بیشتر با انواع پروفیل و کاربرد هرکدام به صورت جداگانه آشنا شوید، به هیچ وجه این مطلب را از دست ندهید. در ادامه قصد داریم به همه ابعاد این محصول، از جمله قیمت پروفیل و نحوه خرید آن بپردازیم اما قبل از هرچیزی بهتر است به سراغ کاربردهای آن برویم. با ما همراه باشید.

کاربرد پروفیل چیست؟

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که برای هر محصول فولادی، باید به آن پرداخت، موضوعِ کاربرد است. کاربرد پروفیل نیز بین دو نوع صنعتی و ساختمانی آن، تقسیم می‌شود. همانطور که می‌دانید، از پروفیل صنعتی برای ساخت سازه‌ها استفاده نمی‌کنند بلکه کاربرد آن بیشتر در حیطه صنایع نظامی و خودروسازی است. کاربرد پروفیل ساختمانی اما به صنعت مربوط نمی‌شود و همانطور که انتظار می‌رود، از این محصول برای ساخت درب و پنجره، حفاظ تراس، راه پله، ساخت پل، کرکره مغازه، پوشش سقف و نمای ساختمان استفاده می‌کنند و گاهی هدف آن، زیباسازی شهر شما است. اگر بخواهیم عمده‌ترین کاربرد پروفیل را مثال بزنیم، می‌توان به ساخت درب و پنجره‌های آهنی اشاره کرد که از استحکام بالایی برخوردارند. از پروفیل‌هایی که دارای ابعاد کوچک‌تری هستند و معمولا به شکل مربع یا مستطیل در می‌آیند، برای ساخت نرده‌های فلزی یا حفاظ کنار پله‌ها استفاده می‌شود. نرده‌های محافظی که در کنار دیوار کارخانه‌ها قرار می‌گیرند نیز از پروفیل‌های مربعی یا مستطیلی کوچک ساخته می‌شوند. کاربرد پروفیل‌های بزرگتر، متنوع‌تر است و نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت اما شما باید بدانید که در چه مواقعی از پروفیل کوچک و در چه مواقعی از مدلِ بزرگ‌تر استفاده کنید. برای ساخت سقف سوله‌ها باید از پروفیل‌هایی استفاده کنید که دارای مقاطع z شکل باشند. z پروفیل یکی دیگر از انواع پروفیل فولادی است. پروفیل علاوه بر ساخت و ساز در ساخت لوازم پزشکی مثل تخت بیمارستان و وسایل آزمایشگاه نیز کاربرد دارد اما بیشتر مردم آن را با کاربرد در ساخت و ساز می‌شناسند. در ادامه قصد داریم بیشتر درباره کاربرد اصلی این محصول صحبت کنیم.

کاربرد پروفیل در ساختمان سازی

در بین همه مصالحی که در صنعت ساختمان سازی به کار برده می‌شود، پروفیل یکی از مهمترین‌ها است. کاربرد این محصول، با توجه به انواع مختلفی که دارد، به یک قسمت خاص ختم نمی‌شود. مثلا پروفیل لنگه دری در ساخت درب و پنجره خانه، کمک بزرگی به شما می‌کند. این محصول در دسته پروفیل‌های ساختمانی قرار می‌گیرد و دارای استحکام بالایی است. کاربرد پروفیل در ساختمان‌سازی آنقدر گسترده است که می‌توان گفت در هر ساختمانی که فکرش را بکنید، حداقل از یک نوع پروفیل استفاده شده. به نظر شما چه چیزی می‌تواند برای خرید پروفیل ساختمانی در مشهد و انتخاب درستِ آن به شما کمک کند؟ بدون شک شناخت انواع پروفیل باعث آگاهی بیشتر و در نتیجه انتخاب مناسب می‌شود. با همراه باشید تا در قسمت بعد دریایی از اطلاعات را در اختیار شما قرار دهیم.

قیمت پروفیل - فولاد فرتاک سورین

آشنایی با انواع پروفیل

این مقاطع آهنی تو خالی فقط به دو دسته ساختمانی و صنعتی تقسیم نمی‌شوند. بلکه با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، پروفیل‌های دیگری هم وارد بازار شدند که کاربرد و ویژگی‌های هرکدام، با دیگری متفاوت است. بدون شک معروف‌ترین نوع پروفیل، مدلِ ساختمانی است پس ما هم اول از همه به سراغ آن می‌رویم.

1. پروفیل ساختمانی

اهمیت این دسته، از سایر مقاطع فولادی بیشتر است و یکی از مهم‌ترین کاربردهای آن، در ساخت درب و پنجره خودش را نشان می‌دهد. این محصولات که در ساخت ساختمان‌های مختلف، بیشترین کاربرد را دارند از نظر نحوه تولید به سه دسته تقسیم می‌شوند:

۱- نورد گرم: در این روش، معمولا شمش فولادی را به شکل یک قوطی فولادی در می‌آورند.

۲- نورد سرد: در اینجا به سراغ شکل دادنِ ورق‌های فولادی می‌رویم و این شکل دادن به وسیله دستگاه پرس میسر می‌شود. محصولاتی که به روش نورد سرد تولید می‌شوند، برای کارهای سبک ساختمانی مثل ساخت سقف‌های کاذب یا ساخت چارچوب در مناسب هستند.

۳- روش مرکب: این روش، ترکیبی از نورد سرد و گرم است و محصولات تولید شده از آن، دارای استحکام بالایی هستند.

[read_more_progy id=’4644′]

2. پروفیل صنعتی

با اینکه کاربردهای این نوع، نسبت به پروفیل ساختمانی محدودتر است، اما استفاده‌های تخصصی‌تری از آن می‌شود. خرید پروفیل صنعتی مشهد هم درست مثل شهرهای دیگر، احتیاج به تحقیق برای پیدا کردن بهترین و مناسب‎ترین فروشگاه دارد. اما قبل از اینکه به فکر خرید باشید، باید بدانید که این محصول در هر کارگاهی تولید نمی‌شود چراکه به دانش فنی و امکانات زیادی برای تولید احتیاج دارد. ضخامت بالا و اندازه بزرگ‌تر این پروفیل، نسبت به سایر پروفیل‌ها، باعث شده تا از آن در صنایع مختلف مثل خودروسازی، کشتی سازی، پل‌سازی، سدسازی  ساخت بیلبوردهای تبلیغاتی و بسیاری از اِلِمان‌های شهری استفاده می‌شود.

3. پروفیل کامپوزیتی

در بین انواع پروفیل، می‌توان گفت که این نوع، بازار را در دست گرفته و کاربرد گسترده‌ای در همه ابعاد دارد. خرید پروفیل کامپوزیت در مناطقی که شرایط آب و هوایی باعث خوردگی می‌شود، رواج بیشتری دارد چراکه مقاومت بالا در برابر خوردگی، یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های پروفیل کامپوزیتی است. علاوه بر خوردگی، این محصول در برابر زلزله و ارتعاشات مختلف نیز همواره مقاوم بوده به همین دلیل وقتی میخواهند ساختمانی را در مناطق زلزله خیز بنا کنند، حتما از پروفیل کامپوزیت در ساخت آن استفاده می‌کنند. از آنجایی که ایران یکی از کشورهای زلزله خیز به حساب می‌آید، خرید پروفیل کامپوزیت در کشور ما رواج زیادی پیدا کرده. همانطور که گفتیم یکی از کاربردهای پروفیل در ساخت پل‌ها خودش را نشان می‌دهد. به دلیل اینکه بعضی از پل‌ها در معرض رطوبت قرار دارند و امکان خوردگی در آنها به وجود می‌آید، از پروفیل کامپوزیتی استفاده می‌کنند که در برابر خوردگی مقاوم است. اگر قصد دارید یک سازه سبک داشته باشید حتما در ساخت آن از این نوع پروفیل استفاده کنید. یکی از مهم‌ترین مزایای این محصول فولادی، وزن نسبتا سبک آن است که از سنگینی سازه شما می‌کاهد. اگر دنبال طول عمر بالا برای سازه هستید، شک نکنید که این محصول بهترین انتخاب است چون قیمت پروفیل کامپوزیت نسبت به طول عمر بالای آن، چندان زیاد نیست.

4. پروفیل گالوانیزه

این پروفیل هم درست مثل نمونه قبل، بیشترین مقاومت را در برابر خوردگی از خود نشان می‌دهد. برای خرید پروفیل گالوانیزه در مشهد باید به سراغ کارگاه‌هایی بروید که استانداردهای این محصول را به درستی رعایت کنند. یکی از مهم‌ترین کاربردهای پروفیل گالوانیزه در ساخت درب و پنجره است به طوری که اگر از این محصول برای پنجره‌های ساختمان استفاده کنید، خیالتان از بابت استحکام آن‌ها راحت خواهد بود. به خصوص در برج‌های مرتفع و چند طبقه که وزش باد بیشتر و سریع‌تر است، حتما باید از پروفیلی استفاده شود که در برابر فشارهای جوی طاقت بیاورد. البته استفاده از این محصول فقط به طبقات بالای ساختمان ختم نمی‌شود بلکه در طبقات پایین‌تر که امکان نشست زمین وجود دارد نیز باید از یک پروفیل محکم برای پنجره‌ها استفاده کرد. توجه داشته باشید که ضخامت پروفیل‌ها به میزان فشار وارد شده بر پنجره‌ها و اندازه آن‌ها بستگی دارد، هرچه وزش باد به سمت پنجره محکم‌تر باشد باید از پروفیل‌های ضخیم‌تر برای ساخت آن استفاده کرد. در شرایط عادی، ضخامت پروفیل گالوانیزه ۱ میلی‌متر است اما با توجه به کاربرد، می‌تواند تا ۲ میلی‌متر هم افزایش پیدا کند. پنجره‌های عایق upvc که در بیشتر ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، از پروفیل‌های گالوانیزه ساخته شده‌اند.

انواع پروفیل - فولاد فرتاک سورین

دسته بندی پروفیل ها با توجه به شکل ظاهری و اندازه

در قسمت قبل بیشتر از لحاظ کاربرد، به بررسی پروفیل‌ها پرداختیم اما در این قسمت قصد داریم شکل ظاهری و اندازه را نیز مطرح کنیم. از لحاظ شکل ظاهری، پروفیل‌ها به دو دسته باز و بسته تقسیم می‌شوند که این دو مدل در بین زیرمجموعه‌های خود، دارای تنوع بالایی هستند.

• پروفیل باز

این محصول دارای مقاطعی است که هرکدام شکل ظاهری خاص مربوط به خود را دارند. پرکاربردترین پروفیل‌ها شامل آن دسته‌ای می‌شوند که سطح مقطع آنها U، z، Hat و I باشد. این محصولات بیشتر در دسته پروفیل‌های ساختمانی قرار می‌گیرند و از آن‌ها می‌توان برای ساخت درب و پنجره، قاب‌های چوبی و ساخت ام دی اف استفاده کرد. ضخامت و ابعاد پروفیل‌ ها با هم متفاوت است اما هر دو در دسته پروفیل‌های باز قرار می‌گیرند. در این میان محصولی که دارای مقطع z شکل است، کاربرد بیشتری نسبت به سایرین دارد. قیمت پروفیل به روز با ضخامت آن، ارتباط مستقیم دارد، هرچه ضخامت پروفیل بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود.

[read_more_progy id=’4558′]

• پروفیل z

این محصول از آن دسته مصالحی است که در ساخت انواع سقف‌ها به کار می‌رود. سقف ورزشگاه‌ها، سوله‌ها، پارکینگ‌ها و… با استفاده از پروفیل z شکل ساخته می‌شود. این محصول فولادی دارای سه مدل z18، z22 و z20 می‌باشد. ضخامت هرکدام از این سه نوع با یکدیگر متفاوت است و بر اساس آن، قیمت را تعیین می‌کنند. این ضخامت، بین 5/2 تا 3 سانتی‌متر است و اشکال مختلفی را به وسیله آن می‌سازند. این پروفیل علاوه بر کاربرد در ساخت سقف‌ها در متصل کردن سازه‌های آهنی به یکدیگر نیز کاربرد دارد. مثلا ساختمان‌هایی که دارای اسکلت فلزی هستند، باید دارای یکپارچگی و نظم باشند که این نظم به وسیله مقاطع z شکل میسر می‌شود. وقتی در ایستگاه اتوبوس می‌نشینید، به سقف آن دقت کنید چراکه علاوه بر ورزشگاه‌ها، سقف ایستگاه‌های اتوبوس نیز از پروفیل نیم رخ z ساخته می‌شود. صنعت کشتی‌سازی یکی از صنایعی است که پروفیل زد مشهد کاربرد خود را در آن نشان می‌دهد. در نقشه کشی ساختمان‌ها، پروفیل‌های z به خوبی مشخص می‌شوند و عددی که پس از آن‌ها نوشته می‌شود، نشان دهنده ارتفاع مورد نیاز این پروفیل در ساختمان مورد نظر است.

• پروفیل I

اگر به دنبال پروفیلی هستید که قدرت خمشی بالایی داشته باشد به هیچ وجه این مطلب را از دست ندهید. پروفیلهایی که دارای مقاطع I (آی) شکل هستند بیشتر در ساختمان‌سازی کاربرد دارند و اصلی‌ترین دلیل این کاربرد، مقاومت بالا در برابر نیروهای خمشی است. پروفیل I دارای سه مدل تیرآهن IPB، INP وIPE می‌باشد.

• پروفیل سپری

مهم‌ترین ویژگی پروفیل سپری این است که دارای مقطع T شکل می‌باشد و به همین دلیل، به آن پروفیل T هم می‌گویند. این محصولات فولادی در دو نوع به فروش می‌رسند. یکی محصولی که قاعده و ارتفاع آن باهم برابر باشد و دیگری مدلی که اندازه قاعده و ارتفاع آن مثل هم نباشد. از مهم‌ترین مزایای پروفیل سپری می‌توان به جایگزین کردن آن برای پروفیل I اشاره کرد. کاربرد این محصول در ساختمان سازی گسترده است. به طوری که برای ساخت انواع درب و پنجره، ساخت خرپا، ساخت سقف شیروانی و متصل کردن پل به ستون استفاده کرد. اگر بخواهیم پروفیل T را از لحاظ مقاومت خمشی بررسی کنیم، باید گفت که نسبت به پروفیل L استحکام بیشتری دارد.

• پروفیل HAT یا کلاهی

اگر بخواهیم اصلی‌ترین ویژگی این پروفیل را بررسی کنیم، باید به جوش دادن آسان اشاره کرد. وقتی می‌خواهند دو قطعه پروفیل را به یکدیگر متصل کنند، معمولا از پروفیل کلاهی استفاده می‌شود. این ویژگی باعث شده تا در ساخت ماشین‌های صنعتی، از پروفیل HAT استفاده کنند. تراز کردن همه سقف‌ها در ساختمان نیز به وسیله این محصول انجام می‌شود. مدل کلاهی از روش نورد به وجود می‌آید به طوری که ورق‌های فولادی را در نورد گرم یا سرد به پروفیل تبدیل می‌کنند.

• پروفیل L یا نبشی

از آنجایی که شکل ظاهری این محصول به شکل حرف L انگلیسی است، به آن پروفیل L می‌گویند. این محصول در دو نوع به فروش می‌رسد، نوع اول دارای بال‌های مساوی و نوع دوم دارای بال‌های نامساوی است. از مزایای این نبشی می‌توان به کاربرد آن هم در صنعت و هم در ساختمان سازی اشاره کرد.

• پروفیل بسته

همانطور که گفتیم پروفیل‌ها به دو دسته باز و بسته تقسیم می‌شوند. پروفیل UPVC، لوله، قوطی، پنجره‌ها، درب‌های کرکره برقی، همگی در دسته پروفیل های بسته قرار می‌گیرند. با اینکه ضخامت هرکدام و کاربردهایشان، با دیگری متفاوت است، اما سطح مقطع همه آن‌ها، بسته می‌باشد. پروفیل‌های لوله‌ای از اصلی‌ترین مصالح در ساخت کرکره برقی هستند که در دسته پروفیل‌های بسته قرار می‌گیرند.

• پروفیل مقطع HSS

این محصول از جنس فولاد است و سطح مقطع آن توخالی می‌باشد. از کاربردهای این پروفیل می‌توان به ساخت مراکز تجاری، ساخت استادیوم‌های ورزشی، ساخت پل و ساختمان‌های مسکونی اشاره کرد. بیشترین میزان تولیدی HSS به مدل‌های دایره‌ای و مستطیل شکل ختم می‌شود. خواص این محصول باعث شده چه در گذشته و چه در حال حاضر، استفاده زیادی از این پروفیل صورت بگیرد. ویژگی‌های HSS باعث شده تا به آن لقب متریال قرن ۲۱ را بدهند. استفاده از این پروفیل در طراحی‌های مدرن بیشتر از سنتی انجام می‌شود، مقاومت بالای این محصول آن را به یکی از مهم‌ترین مصالح ساخت و ساز تبدیل کرده. نیروهای خمشی، کششی و پیچشی با وجود HSS هیچ راهی برای تخریب سازه شما ندارند. سبک بودن، یکی دیگر از ویژگی‌های این محصول محسوب می‌شود، به طوری که اگر وزن سازه برایتان مهم است و دوست دارید که ساختمانی سبک را طراحی کنید، بهترین گزینه برای استفاده، پروفیل‌های مقطع HSS می‌باشند. از دلایل سبک بودن این محصول، توخالی بودنِ مقطع آن است، این توخالی بودن باعث شده تا برای محکم‌کاری، گاهی با بتن قسمت توخالی را پر کنند تا در برابر زلزله، مقاومت بیشتری از خود نشان دهد.

روش تولید پروفیل - فولاد فرتاک سورین

۴ روش اصلی تولید پروفیل فولادی

به طور کلی روش‌های تولید پروفیل در دو نوع اصلی خلاصه می‌شود. اما شکل دادن به مقاطع پروفیل‌ها، خود به دو روش دیگر انجام می‌شود که در مجموع ۴ روش برای تولید پروفیل داریم.

• روش نورد گرم

نورد گرم یکی از مهم‌ترین و معروف‌ترین روش‌ها برای تولید پروفیل‌های فولادی است. در این روش، معمولا شمش‌های فولادی را به پروفیل قوطی شکل تبدیل می‌کنند که خود در دو نوع پروفیل قوطی شکل معمولی و بال پهن وجود دارد. پروفیل سپری یا حتی میلگرد و ناودانی از دیگر محصولاتی هستند که به وسیله نورد گرم تولید می‌شوند.

• روش نورد سرد

محصولات تولید شده در این روش معمولا به وسیله دستگاه پرس تولید می‌شوند. اکثر مصالح به دست آمده از نورد سرد دارای وزن نسبتا سبکی هستند به همین دلیل در سازه‌های سبک، از محصولات نورد سرد بیشتر استفاده می‌شود. همانطور که در قسمت قبل گفتیم، سطح مقطع پروفیل را می‌توان بر اساس دو روش ایجاد کرد که در ادامه به توضیح آنها می‌پردازیم.

• مقاطع بدون درز جوش

برای این پروفیل‌ها، نیازی به استفاده از دستگاه جوش نیست. یعنی بعد از اینکه ورق‌های فولادی تولید می‌شوند و ضخامت آن‌ها را تعیین می‌کنند، با استفاده از دستگاه ERW مقاطع بدون درز جوش تولید شده و در بازار به فروش می‌رسند.

• مقاطع با درز جوش

پروفیل‌هایی که دارای مقاطع جوش داده شده هستند، بعد از اینکه ورق‌های فولادی آن‌ها تولید شد، حرارت داده می‌شوند و با قرار گرفتن روی هم به وسیله برق، پرس می‌شوند. اما پس از پرس شدن، هیچ برآمدگی روی سطح پروفیل نخواهد ماند و خیلی سریع صاف می‌شود.

انواع پروفیل - فولاد فرتاک سورین

مزایا و معایب پروفیل

تا اینجا بیشتر درباره مزایای پروفیل صحبت کردیم و از کاربرد متنوع آن در صنعت و ساخت و ساز گفتیم. اما این محصول دارای معایبی نیز هست که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

• تولید پروفیل هزینه زیادی را در بر می‌گیرد و این هزینه بالا باعث شده تا تولید انبوه پروفیل در ایران به ندرت وجود داشته باشد. دستگاه‌های سازنده پروفیل قیمت نسبتا گرانی دارند و علاوه بر آن، به طور کلی میزان فراوانی پروفیل نسبت به سایر محصولات آهنی و فولادی کمتر است.

• دومین عیب پروفیل‌ها که باز هم به هزینه مربوط می‌شود، دشوار بودنِ نصبِ آن‌ها است. به‌ طور کلی متصل کردن پروفیل‌ها به یکدیگر یا به هرچیزی، کارِ سختی است که باعث افزایش قیمت نصبِ آن‌ها شده.

[cta_progy text=”لیست قیمت روز و خرید پروفیل ” link=”https://fooladfartak.com/product-category/profile/”]

نتیجه گیری

در این مقاله درباره اینکه پروفیل چیست (What is profile) هرچیزی که به پروفیل مربوط می‌شد صحبت کردیم. آشنایی با انواع پروفیل به شما کمک می‌کند تا انتخاب بهتری داشته باشید و سرتان کلاه نرود. اگر قصد خرید هر یک از انواع پروفیل را دارید بهتر است جایی را انتخاب کنید که علاوه بر کیفیت مناسب، به فکر جیب شما هم باشد و محصولات را با قیمت منصفانه ارائه دهد. فولاد فرتاک سورین یکی از بهترین فروشندگان آهن آلات و انواع پروفیل است که این دو ویژگی را دارد. بد نیست حالا که تا اینجا آمدید سری هم به محصولات آن از طریق سایت بزنید و در صورت تمایل، ثبت سفارش کنید.

2 پاسخ

  1. پروفیل کاربردهای زیادی داره هم تو صنعت هم تو ساختمان سازی. خیلی وسایل صنعتی با استفاده از پروفیل ساخته میشه که اگ پروفیل های سبک نباشه واقعن نمیشه خیلی از دستگاه های صنعتی حرکت داد

    1. سلام و درود به شما دوست عزیز. ممنون از اینکه نظرتون با ما به اشتراک گذاشتید. در تایید حرف شما پروفیل از جمله پرکاربردترین محصولات هم در صنعت و هم در ساختمان بوده و هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *